onsdag den 9. maj 2012

1. maj er dag 122 i året. "På et hængende hår"

1. maj er dag 122 i året. "På et hængende hår"

af Leif Jørn Tullberg den 1. maj 2012 kl. 04:40 ·



1. maj er dag 122 i året i den gregorianske kalender (dag 122 i skudår). Der er 244 dage tilbage af året.
Dagen kaldes Philip og Jacobs dag, Majdag, Valborgsdag, Valborgsmesse eller Voldermisse.
Philip og Jacob var Jesu apostle, der ifølge legenden blev martyrdræbt i Lilleasien engang i det første århundrede. Valborg var en engelsk prinsesse og abbedisse, der døde i 779. Hun var bene­diktinernonne i Hildesheim i Tyskland.
Siden førkristen tid har man i Tyskland fejret skiftet fra vinter til sommer aftenen før 1. maj, Valborgsaften, med bålfest. I Norden har man længe kaldt dagen for Valborgsmesse.
Dagens praktiske betydning i gamle danske landsbyer i Danmark var den faste bestemmelse, at i dyrkningsfællesskab med vangebrug skulle gærderne om bygmarken være lukkede til Majdag og disse gærder skulle blive stående indtil Mikkelsdag (29 september), ligesom det var skik i de gamle bondesamfund, at bystævnet på denne dag holdt årsmøde og valgte bl.a. oldermand. 1. maj og 1. november er desuden traditionel skiftedag.
1.      maj blev stiftet som arbejderbevægelsens internationale kampdag på Socialistisk Internationales kongres i 1889 - i 100-året for Den Franske Revolution. I Danmark fejres det stadig tidligt om morgenene i mange fagforeninger og i Socialdemokraternes, SF's og Enhedslistens partiforeninger. Om eftermiddagen er der taler og sang og meget mere i alle større danske byer.
"På et hængende hår"
Stammer fra et græsk sagn om Damokles, der besøgte sin fyrste, tyrannen Dionysos, og blev prægtigt beværtet. Da bad Dionysos Damokles om at se op i loftet. Dér, lige over Damokles siddeplads, var et skarpslebet sværd ophængt kun i et hestehår. Dionysos ville dermed minde sin gæst om den fare, der altid truer selv den største jordiske herlighed.

Det er Tirsdagen der i gang,
Det er Hans Otto Bisgaard med sin morgen sang”
Der er dage hvor det hele nås på et hængende hår”
Det kan være direkte eller i overført betydning”
Det kan være sjovt det kan være alvorligt”
Det er måske vilkårligt, ikke dårligt”
Det at overbevise verbalt,
Det  kan være katastrofalt,
Det er mod bedre vidende"
Det er  måske alligevel ikke så galt”
Det holder vand”
Det overgår min forstand”
Det er Solen"
Det er  understand”
Det er de vise sten”
Det er flotte ben”
Det er smukt"
Det er godt”
Det er flot”

God dag til jer alle”
-o:)-o:)-o:)


Stor dreng lille maskine"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar