Fra syrisk rebel i et amerikansk fængsel til Aleppos erobrer
Abu Mohammaed al-Jawlani, der har haft forbindelser i både Islamisk Stat og al-Qaeda, påstår, at han går ind for religiøs tolerance. Mange tvivler på det.
Abu Mohammaed al-Jawlani, der har haft forbindelser i både Islamisk Stat og al-Qaeda, påstår, at han går ind for religiøs frihed...
Af Yaroslav Trofimov, The Wall Street Journal:
Abu Mohammaed al-Jawlani steg i marts 2003 på en bus i Damaskus for at køre gennem ørkenen til Bagdad sammen med andre frivillige, der var opsatte på at bekæmpe den forestående amerikanske besættelse af Irak.
Da han kom hjem igen i 2011 efter fem år i et amerikansk fængsel i Irak, var det som udsending for stifteren af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi.
Jawlani vendte hjem til Syrien med kufferten fuld af kontanter, og hans opgave var at gøre den ekstremistiske bevægelse verdensomspændende.
I sidste uge gennemførte den nu 42-årige Jawlani et triumftog i Aleppo, Syriens næststørste by, som general for den tyrkisk støttede oprørshær, der er domineret af hans gruppe, Hayat Tahrir al-Sham.
Hans overrumplende og lynhurtige sejr er et dramatisk øjeblik i et Mellemøsten, hvor det ellers ikke skorter på dramatik.
Sammenligner man denne chokerende sejr – og dens strategiske betydning – med Islamisk Stats indtagelse af Iraks næststørste by, Mosul, i 2014, må man nok sige, at Aleppos fald indtil videre er en ganske anden historie.
I stedet for straks at kaste sig ud i et blodbad på religiøse minoriteter, som soldaterne fra al-Baghdadis selvudråbte kalifat plejede at gøre, har Jawlani udstedt dekreter med strenge ordrer om at beskytte kristne og shiamuslimer, og han har direkte befalet sine soldater ikke at søge hævn.
»I fremtidens Syrien skal mangfoldighed være en styrke og ikke en svaghed,«
kunne man for nylig læse i det seneste af disse dekreter. Der har indtil videre ikke været rapporter om massakrer i Aleppo, og Jawlanis Tahrir al-Sham har ladet de omringede kurdiske styrker trække sig tilbage uden at angribe dem.
»Den dag, de sagde de ville indtage Aleppo, og jeg endnu ikke havde set dem, føltes det, som om jeg befandt mig ombord på det synkende Titanic,«
fortæller en kristen kvinde i Aleppo, som af frygt for repressalier fra det syriske regime ikke har ønsket at oplyse sit navn.
Men der har ikke været eksempler på plyndring, og butikker og restauranter åbnede igen dagen efter, siger hun.
»Vi fik alle sammen et chok, fordi de behandlede os så pænt. De ser uhyggelige ud. Præcis, som man forestiller sig, at terrorister ser ud – med lange fuldskæg og vildtvoksende hår. Men de er faktisk venlige.«
https://www.berlingske.dk/internationalt/fra-syrisk-rebel-i-et-amerikansk-faengsel-til-aleppos-erobrer