Venezuelas specialstyrker har i de seneste 18 måneder dræbt tusindvis af mennesker uden retssag og bagefter manipuleret gerningsstederne for at give det indtryk, at ofrene havde modsat sig anholdelse. Det skriver FN i en ny rapport, som skildrer en lang række overgreb på modstandere af styret i Caracas.
Specialstyrkerne beskrives af vidner som »dødspatruljer«. Ifølge FNs efterforskere dræbte de sidste år 5.287 mennesker og andre 1.569 i de første fire en halv måned af indeværende år under det, der officielt betegnes som »operationer til folkets befrielse«.
Rapporten indeholder en detaljeret beskrivelse af systematisk undertrykkelse, og antallet af dræbte kan meget vel være højere, hedder det. FNs efterforskere citerer uafhængige borgergrupper, som kan fortælle om flere end 9.000 drab for »modstand mod myndighederne«.
»Der er al mulig grund til at tro, at mange af disse drab må karakteriseres som henrettelser uden rettergang begået af sikkerhedsstyrkerne,« skriver efterforskerne.
Rapporten vil senere fredag blive præsenteret for Menneskerettighedsrådet af FNs menneskerettighedschef, Michelle Bachelet. Den retter en hård kritik mod præsident Nicolás Maduros omstridte regering og dens håndtering af den stadig dybere politiske og økonomiske krise i Venezuela.
Siden 2016, hedder det i rapporten, har regeringen i Caracas forfulgt en strategi, som »neutraliserer, undertrykker og kriminaliserer politiske modstandere og folk, der er kritiske over for regeringen.«
Caracas dementerer
Venezuelas udenrigsministerium afviste torsdag anklagerne og kaldte rapporten for en »forvrænget version«, som ignorerede de fleste af de informationer, regeringen havde givet FNs efterforskere.
»Analysen er ikke objektiv eller upartisk,« hed det i en erklæring fra udenrigsministeriet, som påpegede en række angivelige fejl i rapporten. »De negative ting er ekstremt fremhævet, mens fremskridtene på menneskerettighedsområdet ignoreres eller minimeres.«
Specialstyrkerne – på spansk La Fuerzas de Acciones Especiales eller blot FAES – har formelt til opgave at bekæmpe narkotikahandel og kriminalitet, men FNs efterforskere siger, at de var foruroliget over, at regeringen brugte FAES og andre dele af sikkerhedsapparatet »som et instrument der kan indgyde befolkningen frygt og opretholde den sociale kontrol«.