tirsdag den 7. januar 2025

Múte B. Egede – Grønlands kaotiske kurs mod selvstændighed.

 

 


 

 

Múte B. Egede, formand for Naalakkersuisut, har med sine skarpe udtalelser og konfrontatoriske retorik været drivkraften bag den turbulente politiske situation, som Grønland nu står i. Hans udtalelser, handlinger og kritik af Danmark har skabt splid og uorden i både samarbejdet mellem Grønland og Danmark og internt i Grønland selv. Egede fremstår som en leder, der ikke tøver med at skabe konflikt for at fremme sin vision om grønlandsk selvstændighed, uanset konsekvenserne. Situationen har nu taget en dramatisk vending, efter at USA har vist interesse for Grønland som en strategisk brik i Arktis, hvilket yderligere har forstærket spændingerne.

 

Et opgør med Danmark

Egedes politiske strategi har været præget af en vedvarende kritik af Danmark. Blandt andet beskrev han i 2023 forsinkelsen af udredningen af spiralsagen som "uacceptabel" og kaldte det respektløst overfor de berørte kvinder. I 2024 fulgte han op med hård kritik af Danmarks brug af forældrekompetenceundersøgelser, som han anklagede for at mangle kulturel forståelse for grønlandske forhold. Samtidig har han lagt Grønlands samarbejde med Nordisk Råd på is, hvilket har svækket Grønlands internationale position.

 

Egedes retorik kulminerede, da han i december 2024 omtalte spiralsagen som "et folkedrab" og beskyldte Danmark for manglende handling og respekt. Han har offentligt udtrykt, at Grønland ikke kan blive ved med at være en del af rigsfællesskabet, og i sin nytårstale understregede han behovet for grønlandsk selvstændighed med henvisning til, at samarbejdet med Danmark stadig er præget af "kolonitidens lænker."

 

Den øgede opmærksomhed på Grønlands politiske og økonomiske situation har nu fået USA til at træde direkte ind i sagen. Det Hvide Hus har angiveligt udtrykt bekymring over Grønlands ambitioner om selvstændighed og den destabilisering, dette kan medføre i Arktis – et område af stor strategisk betydning. Amerikanske repræsentanter har endda antydet, at USA kunne være interesseret i at overtage Grønland, hvis det lykkes landet at løsrive sig fra Danmark. Denne udvikling har yderligere kompliceret forholdet mellem Grønland og Danmark og skabt en international dimension til konflikten.

 

Intern splittelse og manglende ansvar

Múte B. Egede har også mødt kritik internt i Grønland. Naalakkersuisut har forsømt at tage ansvar for Grønlands egen håndtering af spiralsagen efter 1992, hvor sundhedsområdet blev hjemtaget. Trods afsatte midler til erstatninger har der været stor frustration over den langsomme proces, hvilket oppositionspartier som Naleraq og det grønlandske folk har kritiseret hårdt. Egedes insisteren på at skyde skylden på Danmark har yderligere polariseret debatten og skabt splid i Grønlands politiske landskab.

 

Samtidig har Egedes ambitioner om selvstændighed efterladt befolkningen splittet. Mens nogle ser det som en nødvendig frigørelse fra Danmark, er andre bekymrede for de økonomiske og sociale konsekvenser. Med USA’s pludselige involvering opstår der nu en frygt for, at Grønland kan ende som en brik i stormagtspolitikken, snarere end en suveræn og selvstændig nation.

 

En skrøbelig økonomi og urealistiske drømme

Under Egedes ledelse er drømmen om selvstændighed blevet fremhævet som Grønlands vigtigste mål. Men samtidig er landets økonomi dybt afhængig af det danske bloktilskud på 4,1 milliarder kroner om året, der udgør halvdelen af Selvstyrets budget. Grønlands økonomi er baseret på fiskeri, der står for 98 % af eksporten, og er præget af svingende ressourcepriser og begrænset vækstpotentiale. Selv med en vis vækst i turisme og minedrift er det usandsynligt, at Grønland på kort sigt kan opretholde en økonomisk bæredygtig selvstændighed.

 

Professor Torben M. Andersen, økonomisk rådgiver for Grønlands Selvstyre, har vurderet, at Grønlands afhængighed af dansk støtte og stordriftsfordele gør selvstændighed yderst udfordrende. Uden bloktilskuddet og de danske investeringer i retsvæsen, politi og forsvar vil Grønlands økonomi stå overfor kollaps. Dette er yderligere kompliceret af USA’s involvering, da et potentielt amerikansk engagement kan føre til nye økonomiske og politiske forpligtelser, som Grønland muligvis ikke er klar til at håndtere.

 

Konsekvenserne af Egedes retorik

Múte B. Egede har med sine gentagne angreb på Danmark og hans drøm om grønlandsk selvstændighed bragt rigsfællesskabet ud i en tillidskrise, der ser ud til at være svær at genoprette. Hans konfrontatoriske stil har skabt usikkerhed både internt i Grønland og i forholdet til Danmark. Nu, med USA’s pludselige interesse i Grønland, befinder landet sig i et geopolitisk spil, der kan have store konsekvenser for fremtiden.

 

Det er tydeligt, at Egedes handlinger og udtalelser har ført Grønland ud i en politisk og økonomisk ustabil situation, hvor befolkningen står splittet mellem drømmen om selvstændighed og den økonomiske realitet. Situationen er yderligere forværret af USA’s indtræden i sagen, der kan føre Grønland væk fra Danmark – men næppe mod en selvstændig tilværelse. Som det ser ud nu, har Egede spændt buen hårdt – måske for hårdt.

 

 

Bedste  hilsen.

Leif Tullberg

64 år i dansk erhverv

51 år i Venstre

Rendebækvej 2 Venslev

4050 Skibby

Mob.+45 40646900

Leif@tullberg.me