søndag den 15. september 2019

Det har været en weekend proppet med politik. Der er blevet delt løfter ud til både klimaet og en særlig bryggeriarbejder fra Sønderjylland. Der er blevet diskuteret udlændingepolitik. Og så er der blevet sendt stikpiller på tværs af landet.



Det har været en weekend proppet med politik.

Der er blevet delt løfter ud til både klimaet og en særlig bryggeriarbejder fra Sønderjylland. Der er blevet diskuteret udlændingepolitik. Og så er der blevet sendt stikpiller på tværs af landet.

Hvis du ikke har haft tid til at følge med i det hele, har vi her samlet fire nedslag fra Socialdemokratiets kongres i Aalborg, Radikale Venstres landsmøde i Nyborg og Dansk Folkepartis årsmøde i Herning.


Efter et valg, hvor klimaet fyldte mere end nogensinde, er det måske ikke så mærkeligt, at partierne nu har travlt med at komme med grønne løfter. Og det brugte alle tre partier således en del af weekenden på.

Forud for den store politikweekend lancerede Dansk Folkeparti sit første deciderede klimaudspil. På Twitter fik det opmærksomhed, at klimaordfører Morten Messerschmidt (DF) over for TV 2 forklarede om forskellen mellem de socialistiske partier, der »har et meget nationalt fikseret mål om, at vi bare skal reducere CO2-udslippet. Eller om man som os blå partier har en mere international tilgang, hvor det handler om at udvikle nye teknologier, som kan eksporteres og blive en økonomisk god forretning for Danmark«.

Den fangede de radikales Morten Østergaard, der delte citatet og skrev »Internationalt Folkeparti« efterfulgt af et grønt hjerte. Forud for det radikale landsmøde havde Østergaard beklaget sig over, at regeringen i hans optik ikke handler hurtigt nok på klimaambitionerne, og i hans tale krævede han, at den kommende finanslov bliver danmarkshistoriens grønneste.

I Aalborg lovede statsminister Mette Frederiksen, at der på finansloven vil være en milliard ekstra til grøn forskning. Og så skal klimaloven være på plads inden jul, lovede hun. Også finansminister Nicolai Wammen bebudede, at der vil være mere grønt på det kommende års budget


Løftet til Arne

Der var også et andet valgkampstema, der gik igen i alle tre partilederes taler, nemlig spørgsmålet om pension. Mens Kristian Thulesen Dahl skosede Mette Frederiksen for, at den berømte nedslidte Arne endnu ikke kan få svar på, om og hvornår han kan gå tidligere på folkepension, trumfede statsministeren ved at have inviteret selvsamme Arne til Aalborg. Her sagde hun, at hun forventer, at en model for tidligere pension for nedslidte er på plads næste år.

Hun havde dog kun lige nået at give Arne en krammer, før Morten Østergaard i Nyborg gjorde det klart, at det bliver uden hans mandater. Sammen med de borgerlige partier har han allerede hjulpet Arne med den nye seniorpension, de blev enige om inden valget, mener han.

»Vi vil hjælpe både den Arne, som er tømrer, den Arne, som er pædagog, eller den Arne, som er noget helt tredje«, sagde han og understregede, at hvis der er penge til overs, skal de hellere gå til børnene.

Hvorvidt Kristian Thulesen Dahl i stedet vil sikre Frederiksen sit flertal, vil han først ud med, når hun har fremlagt en model. Og Arne selv? Han er ikke blevet utålmodig endnu, selvom en kræftsygdom kan betyde, at han ikke får glæde af en eventuelt ny pensionsmodel.

»Nu har de lovet, at det bliver gennemført i den her valgperiode. Det er ikke sikkert, at jeg når det, men så når nogle af mine arbejdskollegaer at få det«, sagde han til DR.


Løftebrud?

Gik et partimedlem fra Dansk Folkeparti op til talerstolen i Herning og ytrede ordet »løftebrud«, kunne vedkommende vide sig sikker på en ting – klapsalver fra hele salen. Og det trick benyttede mange sig af. Der var nærmest ikke den taler, som ikke brugte en del af sin tid ved mikrofonen til at sende en stikpille mod Aalborg. For i regeringens korte levetid er der varslet og gennemført flere politiske initiativer, som de borgerlige partier betegner som udlændingepolitiske lempelser. Senest med integrationsydelsen, der bliver hævet for visse børnefamilier.

»Naturligvis er det løftebrud, fordi Mette Frederiksen i den grad var stram under valgkampen«, lød kritikken fra DF’s Pia Kjærsgaard.

Det prellede dog af på Frederiksen.

»Vi lovede i valgkampen, at vi ikke løber fra det brede flertal i udlændingepolitikken. Det løfte holder vi«, sagde hun, der ikke mente, at det står i modsætning til, at regeringen eksempelvis forbedrer forholdene for børn på Sjælsmark.

Statsministeren bebudede desuden i sin tale, at hun selv tager opgaven på sig med at gøre den socialdemokratiske ambition om at oprette asylmodtagecentre uden for Europas grænser til virkelighed.

»Derfor vil jeg også som dansk statsminister selv stille mig i spidsen for at søge international opbakning til et helt nyt asylsystem«, sagde hun.


Baglandsløfte

Mens der i både Aalborg og Nyborg blev talt en del om – og klappet af – fremtidige politiske planer og krav, brugte DF-formand Kristian Thulesen Dahl i stedet tiden på at se tilbage på det forgangne år. I sin tale opsummerede han fire fejl, som Dansk Folkeparti har begået – og som i hans optik var årsagen til det største tilbageslag i partiets historie.

DF forsømte at tage regeringsansvar efter valget i 2015. Samarbejdet med Socialdemokratiet blev for »bombastisk«. DF skulle have blokeret for, at Løkke tiltrådte en FN-migrationspagt i Marrakech. Og så skulle man have været bedre til at kommunikere de resultater, som partiet har fået igennem de seneste fire år.

Eksempelvis viste hans rundtur i baglandet, at det ikke var alle, der forstod en ellers meget benyttet DF-vending som ’paradigmeskifte’, der handler om at flygtninge i højere grad skal sendes retur til deres hjemlande. Hvad betød det egentlig?

»Flere af jer har fortalt, at I har slået ordet op, og at det intet har med udlændingepolitik at gøre. Og det er jo rigtigt«, sagde Thulesen Dahl i sin tale.

Men nu skal tingene siges i et sprog, der kan forstås, lod han salen vide. Og så skal der ikke være samme topstyring i partiet. Hvorvidt det vil give bedre valgresultater, må fremtiden vise.


Hvordan kan Mette Frederiksen-Socialdemokratiet i Januar 2019 foreslå en pensions ordning hvor udgiften er fastlagt til Max tre millioner kr. pr år
Sådan vinder man et valg..
Men er det hæderligt…

FAKTA
Fakta: Socialdemokratiets pensions-idé
Siden præsentationen af udspillet »De mest nedslidte fortjener også en værdig pension« er Socialdemokratiet blevet kritiseret for, at forslaget ikke er konkret nok.

Partiet har ikke lagt sig fast på, præcis hvordan de mest nedslidte og de, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, skal have ret til en tidligere folkepension. I stedet har S formuleret syv principper for den ret, partiet vil indføre:

1. Det skal gavne de mest nedslidte – uanset om det er fysisk eller psykisk nedslidning.

2. Det skal gælde efter et langt arbejdsliv – S-politikere har talt om mindst 40 år på arbejdsmarkedet.

3. Der skal være tale om en egentlig rettighed baseret på objektive kriterier.

4. Mænd og kvinder skal have lige adgang.

5. Det skal være muligt at blive visiteret til tidlig folkepension, også selv om man ikke lever op til de objektive kriterier.

6. Modellen skal være »simpel, overskuelig og varslet i god tid«.

7. Pengene skal passe – S vil afsætte tre mia. kr. årligt til ordningen


Jeg undres”
Hvordan kan Mette Frederiksen-Socialdemokratiet i Januar 2019 foreslå en pensions ordning hvor udgiften er fastlagt til Max tre millioner kr. pr år”

Uden at vide hvem der skal kunne udnytte retten dette forslag,
Når det er kendt at de kriterier som socialdemokratiet har lagt til grund vil give ca. 40.000 personer retten,
Men socialdemokratiet  har kun afsat  penge til Ca. 3000 personer.

Hvordan kan journalister deltage i kåringen af Mette Frederiksen på dette års kongres,
Uden at forholde hende at det forslag som hun" Mette Frederiksen kom med i januar 2019 endnu ikke er konkretiseret,
Samt hvordan kan man prissætte et forslag som man endnu ikke ved hvordan det skal se ud og hvordan det Skal udformes,
Svarene hænger i luften.
I mens at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet fejre sejren flot gået, men er det hæderligt""

Mette Frederiksen nævnte i sin tale at der var 7,5 års forskel i levealder på dem med hårdt arbejde og vi andre"
Men glemte i sin  tale lørdag at omtale livsstil og levemåde

Se undersøgelse fortaget af den røde A.E.tænketank..

ae.dk/artikler/der-e…