torsdag den 27. december 2018

Kære Mogens Lykketoft dine kloge ord klinger hult og tenderer at slå alle rekorder i bagklogskabens klare lys.


Svar på dit indlæg i Berlingske fredag d. 07. december 2018, kl. 10.00

Mogens Lykketoft, fhv. minister og formand (S)

Vi har alt for længe været udsat for de riges og mægtiges klager over at betale skat – og deres påstand om, at skatter bremser initiativ og virkelyst.

I USA har de vundet, og resultatet er en grotesk ulighed med stigende fattigdom, ringe almen velfærd og en koncentration af magt hos de få milliardærer og store multinationale selskaber, der også ejer aviser, TV og sociale medier, og som har købt mange politikere som deres lobbyister.

Nu er det jo ikke USA vi debatterer, men Danmark hvor du Mogens Lykketoft og Socialdemokratiet har haft stor indflydelse.

Den danske model har historisk vist sin styrke ved at skabe stor lighed, uden på nogen måde at bekræfte Cepos-profeterne eller højrefløjens politikere i, at ulighed er forudsætningen for dynamik og udvikling:

Danmark er som samfund et af verdens rigeste og mest lige. Vi sørgede for, at de allerfleste kunne få arbejde til en rimelig løn, og ingen styrtede i en dyb afgrund af fattigdom, hvis de en overgang ikke kunne få arbejde. Derfor er der mange flere af danskerne end af amerikanerne, der får mulighed for udvikle deres talenter og få et ordentligt betalt arbejde. Derfor har vi en arbejdsstyrke, erhvervslivet kan være tjent med. Derfor er vi, trods de høje skatter, enormt stærke på verdensmarkedet.

Ca. 80% af de lovforslag der bliver vedtaget i folketinget stemmer over 70 % af folketinget for.

»Den mest ulighedsskabende skatteændring til dato var Lars Løkke Rasmussens rødvinsreform, der i 2009 afskaffede den såkaldte mellemskat. For en direktør med en løn på 10 mio. svarede det jo til en skattelettelse på ca. 600.000 kr. «
Du glemmer jo at omtalte direktør bidrager med 6.7 Mio i skatter og afgifter til fælleskassen .

Men udviklingen går den gale vej. Velfærden krakelerer, uddannelser skæres og sociale ydelser udhules - også med den seneste finanslovsaftale mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti.

Det er noget udokumenteret vrøvl, VLAK har bragt gang i hjulene og der har aldrig været færre på sociale ydelser.
Antallet af personer i kontanthjælpssystemet er faldet med 30.100 såkaldte fuldtidspersoner fra april 2016 til juli i år,
Når man tager højde for sæsonudsving. Det svarer til et fald på 19,2 pct.

Det er en udvikling, der skal vendes.

Et trin er Socialdemokratiets forslag om at skaffe penge til bedre velfærd ved at fjerne den særligt lave skat på arbejdsfri indkomst: Topskatterabat på store kapitalindkomster, skattelettelser til høje aktieindkomster, højere beløb skattebegunstiget på aktiespare konti og investorfradrag.

Der er også gode grunde til en ekstrabeskatning af lønninger i millionklassen. Et sådant forslag var for få år siden et slag i luften, men nu giver forslaget desværre et betydeligt provenu, fordi toplønningerne i erhvervslivet er gået over gevind. Det var livgivende, at Ørsted-koncerndirektøren Henrik Poulsen forleden udtalte sig om, hvor vanskeligt det var at forklare, hvorfor han skal have en halv snes millioner i årsløn - plus bonus.

Rødvinsreformen
Den mest ulighedsskabende skatteændring til dato var Lars Løkke Rasmussens rødvinsreform, der i 2009 afskaffede den såkaldte mellemskat. For en direktør med en løn på 10 mio. svarede det jo til en skattelettelse på ca. 600.000 kr.

Men der er en langt større opgave end at gøre op med de lave skattesatser for arbejdsfri indkomster og tage toppen af de groteske skattelettelser fra rødvinsreformen. Det er opgaven, som handler om at sikre, at rige mennesker og vældige multinationale selskaber overhovedet betaler skat i Danmark, når de tjener deres penge her. Den opgave har en national og en international vinkel.

Her indrømmer finansordfører Benny Engelbrecht (S) at det er for at ramme de 10 % af de danske skatteyderne står for 34 % af alt den skat der betales i Danmark,
 Svarende til 136 milliarder kr. ud af et samlet indkomst skatte provenu på 400 milliarder.
Det er da noget af en indrømmelse, som desværre dækker over en ideologi der på sigt vil gøre Danmark fattigere.

Under Kristian Jensens lange skatteministertid i nullerne blev der sat en ødelæggende proces i gang med at nedbryde den danske skatteadministration. Senere regeringer har et medansvar, fordi de ikke stoppede vanviddet. Selv de seneste års reparationer er helt utilstrækkelige for et system, der stadig mangler penge til at købe de fornødne kvalificerede medarbejdere, til nye IT-systemer og til en genopbygning af det sammenbrudte ejendomsvurderingssystem.

FAKTA: De var skatteministre

Kristian Jensen              2004 - 2010 Venstre
Troels Lund Poulsen      2010 - 2011 Venstre
Peter Christensen          2011 - 2011 Venstre
Thor Möger Pedersen    2011 - 2012 Socialistisk Folkeparti
Holger K. Nielsen          2012 - 2013 Socialistisk Folkeparti
Jonas Dahl                    2013 - 2014 Socialistisk Folkeparti
Morten Østergaard       2014 2014 Radikale Venstre
Benny Engelbrecht        2014 2015 Socialdemokratiet
Karsten Lauritzen         2015 - ? Venstre

Nu vil jeg ikke begå samme fejl som dig Mogens Lykketoft,nemlig at hænge en enkelt Minister ud,
Men ud over  de 9 skatteministrene må man nok også placerer et ansvar i finansministeriet og den enhver tid siddende ledelse i skat.

Men alt det bliver nu afdækket af en kommission der er nedsat
.
Samfundet er derfor det seneste tiår gået glip af et stort tocifret milliardbeløb, der kunne have vedligeholdt velfærden. Det er dybt usandsynligt, at skattevæsenet kontrollerer velhavernes og virksomhedernes regnskaber, eller at de når at indkræve restancer. Udbytteskattesvindlerne havde frit løb.

Det er nemt at skyde på nedskæringer også i den socialdemokratiske regeringsperiode fra 2011-15 hvor det største svigt skete,
Da Sven som var kriminel sad i Skat Tåstrup og udbetalte 12,7 milliarder til en engelsk plattenslager.
Samt at Thor Möger fyrede hvad der svare til 1000 årsværk i skat.

Største skandale
Nedbrydningen af vores skattesystem er derfor den største skandale i nyere tid. Det er naturligvis svært at forstå for hårdtarbejdende lønmodtagere, at de skal betale deres høje skat, når samfundets top slipper udenom.

Det er noget eklatant vrøvl,
De er blevet beskattet efter den til en hver tid gældende lovgivning og husk at 10 % af de danske skatteyderne står for 34 % af alt den skat der betales i Danmark, svarende til 136 milliarder kr. ud af et samlet indkomst skatte provenu på 400 milliarder.


Luxembourg-fiduser og Panamapapirer har vist os, at en af de væsentligste årsager til stigende ulighed i verden er den massive skatteflugt til skattely på små øer i Caribien eller snedige skatteundtagelser også inden for EU, hvis man bringer pengene til Holland, Kanaløerne mv.

Mette Frederiksen sad i det magtfulde økonomiudvalg  i Regeringen Thorning fra 2011-2015 hvor den solgte Dong aktier til Goldman Sachs,
Selv om man i økonomiudvalget  til fulde var klar over at man solgte til et selskab som brugte Luxemburg finten der ville friholde køber for beskatning i Danmark.

Det har nu kostet den Danske statskasse over 5 milliarder kr.

Det kan man da kalde skattely &  fusk”

Danmark bør af al kraft kræve i EU, at vi i fællesskab gør op med dette uvæsen.

Men der er en anden udfordring, som er lige så vigtig: Det undergraver velfærden, at EUs medlemslande konkurrerer mod hinanden ved at skrue ned for selskabsskatten. Vi skal kæmpe hårdt for høje minimumskrav til selskabsbeskatningen, hvis vi mener kravet om åbent marked og lige konkurrencevilkår alvorligt.



Kære Mogens Lykketoft dine kloge ord klinger hult og tenderer at slå alle rekorder i bagklogskabens klare lys.

B.H. Leif Tullberg.