Derfor er grønlandsk politiker træt af Danmark og kigger mod USA 

Grønlandske politikere kæmper for selvstændighed, men håber også på en tættere alliance med USA.

Grønlandske partiledere glæder sig over det kommende besøg af præsidentsønnen, Donald Trump Jr. (Foto: © Christian Klindt Sølbeck, Ritzau Scanpix)

I de danske medier blinker de gule breaking-overskrifter med nyheden om, at Donald Trumps søn, Donald Trump Jr., i en hast er fløjet til Grønland.

Og mens flere danske politikere holder nøje øje med, hvad besøget fører med sig, byder grønlandske politikere den kommende præsidentsøn velkommen med åbne arme.

Faktisk inviterede Grønlands finans- og skatteminister, Erik Jensen, selv Donald Trump til Grønland kort før jul.

- Der er rigtig mange ting, som vi gerne vil diskutere direkte. Den grønlandske geopolitiske situation og placering har stor betydning for omverdenen og USA, siger ministeren til DR i dag.

Han er formand for Grønlands næststørste parti, Siumut.

Samtidig understreger han, at Grønland ikke er til salg, men er 'open for business'.

Den melding kommer i kølvandet på, at Donald Trump så sent som i går gjorde det klart, at Grønland ifølge ham ville have gavn af at blive en amerikansk stat.

Alligevel er Erik Jensen åben overfor, hvad USA og Grønland kan gøre for hinanden.

- Vi vil gerne udvide vores handelsmuligheder inden for råstoffer, turisme, uddannelse og så videre, siger han og afviser, at han selv skal mødes med præsidentsønnen under hans besøg.

Håb om tættere alliance med USA

Hos formanden for Grønlands største oppositionsparti, Naleraq, er der heller ikke meget panik at spore over, at USA har sat kursen mod Grønland.

For selvom Pele Broberg har viet sit politiske liv til at kæmpe for Grønlands selvstændighed, så ser han kun fordele i, at Grønland i højere grad alliererer sig med USA.

Han ser gerne, at Grønland og USA indgår en 'free association-aftale', hvor amerikanerne støtter Grønland økonomisk og laver en forsvarsaftale, hvor USA overtager Danmarks ansvar for Grønlands sikkerhed.

- Lige nu har vi en militarisering af danskerne i Grønland. Ikke for at beskytte Grønland, men for at prøve at sikre sig en retfærdiggørelse med at være heroppe, siger han.

Danmark og Grønlands 'tvangsægteskab'

I det hele taget er formanden for oppositionspartiet godt træt af danskernes tilstedeværelse i Danmark og tror, at nye nationaliteter, herunder amerikanere, ville være et friskt pust for Grønland.

Her snakker han blandt andet om de danskere, der bor og arbejder i Grønland, hvoraf mange ikke snakker det grønlandske sprog.

- Hvis jeres politibetjente eller læger kun snakkede tyrkisk, hvilken frustration tror du så, der ville være i Danmark?

Pele Broberg mener, at der særligt blandt danskere hersker en følelse af, at man ikke behøver at lære sproget og integrere sig i Grønland, når man kommer fra Danmark.

- Vi har eksempler på, at filippinere og thailændere, der arbejder heroppe i restaurationsbranchen, nærmest snakker flydende grønlandsk.

- Men du kan stadig se danske læger, som skal bruge tolke i det grønlandske sundhedsvæsen, som stadig ikke kan sproget, selvom de har boet her i mange år.

Derfor håber han, at et selvstændigt Grønland vil stille større krav til danskere i landet om at integrere sig. I første omgang skal dansk skrottes i de grønlandske folkeskoler, så der bliver tid til at fokusere på engelsk, mener han.

Ifølge Pele Broberg, formand for partiet Naleraq, skal der stilles krav til, at danskere og andre nationaliteter i Grønland skal lære sproget. (Foto: © Christian Klindt Sølbeck, Ritzau Scanpix)

- Så vil det ikke betyde så meget, om det er en amerikaner eller en englænder eller en tredje, som kan engelsk, som skal op og være læge eller lærer. Så vil man rent faktisk kunne kommunikere med hinanden, siger han og understreger, at det danske sprog intet har med Grønland at gøre.

- Vi har ikke et naturligt forhold til Danmark. Vi har et tvangsægteskab, siger han.

Det har ikke været muligt at få en reaktion om besøget fra Grønlands regeringschef og formand for Grønlands største parti, AI, Muté B. Egede.