lørdag den 10. juli 2021

Kapitalismen er meget bedre til at overvinde sine kriser end kapitalismekritikken.

 

Kapitalismen er meget bedre til at overvinde sine kriser end kapitalismekritikken

Ifølge den schweiziske filosof Rahel Jaeggi er kapitalismen ikke bare en ond modstander, som invaderer vores liv, men også en skabende kraft, der giver os muligheder for nye former for venskab, sociale relationer og identiteter.

 

Kapitalismen, som vi kender den, er i krise igen – hedder det sig. Kina har brugt vores frie markeder og åbne økonomier til at købe sig ind i vores samfund og gøre os afhængige af et kommunistisk regime, som nu kan afpresse. Techgiganterne har brugt de frie markeder til at etablere monopoler, som gør, at de kan opkøbe konkurrenter og afpresse nationalstater. Og så er der ødelæggelsen af naturgrundlaget og uligheden.

 

Det er blevet sagt, at kapitalismen lover frihed, men fører til underkastelse, og kritikerne siger, at den er i krise og kan være ved at ødelægge sig selv.

 

Men det er altså blevet sagt mange gange før, anfører den schweiziske filosof Rahel Jaeggi. Og det har altid været forkert:

 

»Det er alt for let at lave en kritik af kapitalismen, som siger, at den udvikler kriser i sine strukturer, som den ikke kan overkomme. Den vil æde sin egen hale, som man siger, eller underminere de ressourcer, den bygger på,« siger hun.

 

Det har ifølge Jaeggi belastet den kritiske teori, at der selv i perioder, hvor alting virkede rimeligt stabilt og samfundet nogenlunde velfungerende, har siddet teoretikere og forudsagt, at lige om lidt falder hele lortet fra hinanden. Som bekendt er det ikke sket.

 

Historisk set har kapitalismen nemlig vist sig at være sine kritikere overlegen. Den har ifølge Jaeggi demonstreret, hvordan den kan bruge kritikken til at reformere sig selv, så den selv blev stærkere, og kritikken blev svag: »Det minder lidt om de former for kampsport, hvor du vender dine modstanderes slag mod dem selv,« som hun siger.

 

Klimaaktivisten Greta Thunberg protesterer mod den økonomiske orden og siger, at fortællingen om evig vækst er blevet til et eventyr, som de voksne tror på. Og så kommer verdens kapitalfonde ud og siger, at de sandelig vil leve op til Parisaftalen og flytte investeringer fra sorte til grønne energikilder. Eller kapitalismen beskyldes for at have bidraget til de sortes fattigdom og elendighed. Og så kommer de store amerikanske virksomheder ud med sorte stjerner som Tiger Woods og Michael Jordan som deres nye offentlige ansigter.

 

»Hvis der er noget, vi efterhånden har lært,« konstaterer Rahel Jaeggi »så er det, at kapitalismen er meget bedre til at overvinde sine kriser end for eksempel de marxistiske teoretikere, som altid forudsiger krisen«.

Citat fra Information.


https://www.information.dk/udland/2021/07/rahel-jaeggi-kapitalismen-bedre-overvinde-kriser-kapitalismekritikken?utm_source=follow&utm_medium=email&utm_campaign=skribent