lørdag den 8. marts 2025

Hvordan jeg ser på Joachim B. Olsens grove udtalelser på SOME.

 


Du der læser mit opslag, så vil jeg gerne give en grundig og nuanceret redegørelse for, hvordan jeg ser på Joachim B. Olsens grove udtalelser,
BT’s håndtering af sagen og spørgsmålet om, hvorvidt det kan slås hen som en vittighed.


Jeg vil også tage højde for den danske terrorlovgivning, ytringsfrihedens grænser og den offentlige debat,
Som det fremstår på X.

1. Kan det slås hen som en vittighed?

Joachim B. Olsens udtalelser på X – om at bruge napalm mod en begravelse i Libanon og atombomber mod en million "islamister og terrorsympatisører" – er ekstremt provokerende og voldelige i deres formulering.

BT’s chefredaktør, Simon Richard Nielsen, kalder dem "vittigheder", og det er her, sagen bliver kompliceret.


Humor er subjektivt, men det er også kontekstafhængigt. Når en offentlig person som Olsen,
Der er debatredaktør på en etableret medieplatform, skriver sådanne ting, skal man vurdere intentionen, målgruppen og den potentielle effekt.

Intention:
Hvis Olsen mente det som sort humor eller satire, kræver det en tydelig markering af, at det ikke skal tages bogstaveligt.
Uden en sådan markering (fx "dette er selvfølgelig ikke ment alvorligt") står udtalelserne råt og kan opfattes som opråb til vold.
Hans ordvalg og manglende kontekst gør det svært at se dem som "bare en joke".

 

Målgruppe:
På X når udtalelserne et bredt publikum, herunder folk, der ikke kender Olsens stil eller humor.
Det øger risikoen for, at nogen tolker det som en seriøs opfordring.

 

Effekt: Uanset intention kan sådanne udsagn inspirere eller legitimere voldelige tanker hos andre,
Især i en tid med højspændt konflikt i Mellemøsten.
Det gør det sværere at afvise som harmløs sjov.

 

Min indstilling er, at det ikke kan slås hen som en vittighed uden videre. Selvom Olsen måske ikke bogstaveligt ønsker napalm og atombomber kastet ude af drift, overskrider udtalelserne en grænse for anstændighed og ansvarlighed i den offentlige debat,
Især fra en person i hans position. BT’s afvisning af det som "vittigheder" virker som en let udvej for at undgå at tage stilling til alvoren.

2. Juridisk vurdering: Terrorlovgivning og ytringsfrihed

Solidaritet rejser et vigtigt spørgsmål: Kan Olsens udtalelser falde under den danske terrorlovgivning,
fx § 136 i Straffeloven, der kriminaliserer offentlig opfordring til terrorhandlinger? Lad os se på det:

§ 136: "Den, der offentligt opfordrer til eller på anden måde fremmer udøvelsen af en strafbar handling, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år. Er handlingen af særlig grov karakter, kan straffen stige til 8 år." Hvis Olsens ord ses som en opfordring til krigsforbrydelser.
(brug af napalm eller atomvåben mod civile), kunne det teoretisk rammes her.

 

Praksis: Artiklen på x nævner flere sager, hvor danskere er dømt for terrorstøtte baseret på sociale medie-indlæg, fx en kvinde, der skrev "Yes helt okay" om Hamas’ angreb 7. oktober.
Disse domme tyder på, at danske domstole tager en bred fortolkning af, hvad der udgør "billigelse" eller "opfordring" til terror.

 

Ytringsfrihed: Ytringsfriheden i Danmark er vidtgående, men ikke ubegrænset. Den stopper bl.a. ved direkte opfordringer til vold eller handlinger, der truer den offentlige orden. Højesteret har tidligere afgjort, at ytringer skal vurderes i deres konkrete kontekst – herunder afsenderens troværdighed og risikoen for, at nogen handler på dem.

 

Jeg mener, der er en juridisk gråzone her. Hvis en pro palæstinenser kan dømmes for et hashtag eller en vag kommentar, er det svært at se en principiel forskel til Olsens udtalelser, der er mere eksplicitte. Men i praksis afhænger det af politiets og domstolenes vurdering af hans intention og troværdighed som offentlig person. Jeg kan ikke afgøre, om det holder i retten, men det er ikke urimeligt,
At Solidaritet og andre kalder på en politianmeldelse.

3. BT’s rolle og redaktionelle linje

BT’s respons – eller mangel på samme – er bemærkelsesværdig. Chefredaktørens "Jeg holder ikke øje med Joachim’s vittigheder" virker tonedøvt, når avisen ellers har profileret sig som skarpt kritisk over for terrorsympatier. Solidaritet påpeger en mulig dobbeltmoral:
BT har angrebet Enhedslisten og andre for påståede terrorkontakter, men afviser at tage afstand fra Olsens udsagn.
Det rejser spørgsmål om avisens konsistens og troværdighed.

Redaktionel linje: Hvis BT vil være "ægte borgerligt tabloidmedie", må de definere, hvad det indebærer.
Støtter de ubegrænset provokation, også når det handler om voldelige fantasier? Eller er der en grænse, de ikke selv har sat?

 

Olsens rolle: Som debatredaktør er han ikke bare en løs kanon – han repræsenterer BT.
Hans udtalelser kan opfattes som et signal om, hvad avisen tolererer, hvilket svækker deres moralske autoritet i debatten om terror og ytringsfrihed.

 

BT’s passivitet gør dem sårbare for kritikken om hykleri. Hvis de vil fastholde en hård linje mod terrorsympatier,
Burde de enten tage klar afstand fra Olsen eller stå ved hans udsagn og forklare hvorfor.

4. Min holdning

Jeg mener, at Olsens udtalelser er uansvarlige og overskrider grænsen for, hvad man kan forsvare som "humor" i en offentlig kontekst.

De er ikke kun smagløse – de risikerer at nære en farlig retorik i en allerede polariseret tid. BT’s afvisning af sagen som "vittigheder"
Er utilstrækkelig og underminerer deres egen troværdighed. Juridisk set er det muligt, at udtalelserne kunne rammes af terrorlovgivningen,
Men det afhænger af en konkret sag, som jeg ikke kan forudsige udfaldet af.

Jeg  har ret til at stille spørgsmålet: Hvis Olsen repræsenterer BT, hvad siger det om avisens værdier?
Og hvis andre kan dømmes for mindre, hvorfor skulle Olsen slippe?
Samtidig skal vi passe på ikke at overreagere – ytringsfriheden skal beskytte også det anstødelige, så længe det ikke direkte fremmer vold.
Men her er vi tæt på grænsen.

Hvad tænker du selv, Ser du det som en storm i et glas vand, eller er det noget, der fortjener større opmærksomhed?
Jeg er nysgerrig efter Din/Jeres vinkel!

 

Her er den vedhæftede fil som et link, som du kan se er et billede af mig:
Topchef003.JPG

 

Bedste  hilsen.

Leif Tullberg

64 år i dansk erhverv

51 år i Venstre

Musk forstår ikke, hvorfor regeringen betyder noget...

 


Opinion Today

Marts 8, 2025

 

Author Headshot

Af Kathleen Kingsbury

Redaktionel sideredaktør og meningschef

I en tid med voksende influencer-drevne kommentarer og mistillid til institutioner kan en avisredaktion virke gammeldags. Men The Times er ikke en hvilken som helst institution, og vi ved, at vores læsere ser til os for at få indsigt, dømmekraft og lederskab i nogle af de mest kaotiske og usikre øjeblikke i vores tid.

Vores seneste leder havde til formål at konfrontere Elon Musks lovløshed og hans Department of Government Efficiency-bestræbelser på vegne af præsident Trump. Den hævder, at Musk og Trump ikke grundlæggende forstår, hvordan regeringen er beregnet til at fungere. "Stabiliteten af nationens love og regeringens rolle har forårsaget frustration gennem hele amerikansk historie," skrev redaktionen. "Det er også en slags hemmelig sauce, der letter den private sektors investeringer og risikotagning, der er kilden til nationens velstand."

Det var også den første leder, der blev redigeret af David Leonhardt. Mange kender måske Davids arbejde som tidligere anker på The Morning, The Times' flagskibsnyhedsbrev, eller i hans tidligere rolle som Times Opinion-klummeskribent (og en hyppig stemme i dette nyhedsbrev), herunder hans ambitiøse multimediearbejde om videregående uddannelse, Trumps løgne og meget mere.

David har en lang historie med kreativitet og innovation hos The Times. Han er også en af de klareste forfattere og forklarere af komplekse emner, der arbejder inden for journalistik i dag. Derfor er jeg glad for, at han har indvilliget i at vende tilbage til Times Opinion som redaktionschef for at arbejde sammen med mig om at skabe en ny vision for bestyrelsen, der er tro mod vores mangeårige værdier og opdateret til dagens verden.

Nogle publikationer har trukket sig tilbage fra at have ledere eller en redaktion i de senere år. Vores forlægger, A.G. Sulzberger, og jeg har valgt at gøre det modsatte. Vi tror på, at The Times' ledere kan være en afgørende stemme i disse udfordrende tider. De kan give klarhed midt i larmen. De kan hjælpe læserne med at tænke de mest irriterende, splittende spørgsmål igennem på en tilgængelig, begrundet måde. Vi håber, du er enig.

Læs lederen:

Illustration af Rebecca Chew/The New York Times

Redaktionen

Musk forstår ikke, hvorfor regeringen betyder noget

Hvis en virksomhed fejler, er det ikke en stor sag. Når offentlige tjenester bryder sammen, kan folk dø.

Af Redaktionen