lørdag den 14. marts 2020

Citater fra Thomas Bernt Henriksen artikel i berlingske i dag...

1. Du har masser af penge at fyre af i krise kampen (Wammen)
Lige nu er det alt andet end statsfinanserne, der er finansministerens bekymring. Den offentlige gæld er lav – 33 pct. af BNP ifølge regeringens økonomiske redegørelse fra december. Det er halvdelen af EUs grænse for, hvor høj gælden må være. En grænse, som i øvrigt de færreste EU-lande overholder. Danmark har grundlæggende bundsolide statsfinanser, hvilket er et resultat af snart fire årtiers hårdt arbejde med reformer og ansvarlig finanspolitik.
2. Finanspolitik er en sløv kniv – så tænk dig om, før du bruger den
Finansminister Nicolai Wammen er heldig at leve i en æra, hvor økonomerne ser en renæssance for finanspolitikken.
Så lad nu være med at bruge finanspolitikken til at gøre den offentlige sektor permanent større eller til ideologiske korstog. Skal du bruge finanspolitikken, så sats på initiativer, der virker hurtigt, er midlertidige, og som har en stor effekt på beskæftigelsen. Lønkompensation er dyrt, men det er heldigvis midlertidigt.
3. Brug coronakrisen til at gøre dansk økonomi stærkere – og grønnere
»Du må aldrig lade en god krise gå til spilde.
Det havde således formentligt været svært at fjerne efterlønnen i 2011, hvis det ikke havde været for finanskrisen. Krisebevidsthed skal bruges fornuftigt og fremsynet.
Hvis finanspolitikken skal i spil, kan der være logik i at satse på eventuel energirenovering af boligmassen, som vil give håndværkerne travlt og understøtte målet om at reducere udledningen af klimagasser. Det er en anledning til at lave en reform af bilbeskatningen – også en grøn reform, hvis den laves rigtigt. Der er mange andre reformmuligheder, herunder lavere selskabsskat.
4. Kom nu, Wammen – fremlæg en prognose og nogle scenarier
Det sidste vigtige element i en effektiv krisepolitik er at forme virksomhedernes og forbrugernes forventninger. Nicolai Wammen har haft en god uge, men han mangler stadig at fortælle danskerne, hvordan Finansministeriets økonomer ser på dansk økonomi og den potentielle effekt af coronakrisen på vækst og beskæftigelse. Det duer ikke, Nicolai. Der er rigeligt med usikkerhed og bekymring lige nu. Danmark har brug for at vide, at vi har en finansminister, som har fingeren på den økonomiske puls.