tirsdag den 5. oktober 2021

På torsdag d. 7. oktober skal Borgerrepræsentationen behandle punktet vedr. ‘overholdelse af arbejdsklausuler i indkøbsordning’. Punktet omhandler samarbejdet med Intervare A/S omkring udbringning af dagligvarer til kommunens ældre og udsatte.

 
 
 
Intervare overtræder ikke arbejdsklausulen, men forslår en konstruktiv løsning på uenigheden
 
Kære medlem af Borgerrepræsentationen
 
  torsdag d. 7. oktober skal  Borgerrepræsentationen behandle punktet vedr. ‘overholdelse af arbejdsklausuler i indkøbsordning’. Punktet omhandler samarbejdet med Intervare A/S omkring udbringning af dagligvarer til kommunens ældre og udsatte.
 
Sagen har været behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget og efterfølgende i Socialudvalget. Her blev beslutningen standset og sendt videre til forelæggelse i Borgerrepræsentationen.
 
Vi vil gerne bidrage med at oplyse punktet, og derfor tillader vi os at sende fakta samt vores orientering om sagen.

Intervare gør brug af transportvirksomheder, hvor ejeren typisk selv kører varevognen.
Arbejdsklausulen omfatter udelukkende medarbejderne/afløserne, der rent faktisk er ansat i de enkelte transportvirksomheder – ejeren af en transportvirksomhed er dermed ikke omfattet af arbejdsklausulen.
Juridisk har Københavns Kommune, herunder CSR- enheden, dermed ikke juridisk hjemmel til at påberåbe sig en overtrædelse af arbejdsklausulen i forhold til ejerne af transportvirksomhederne, og en sådan sag er heller ikke tidligere set i Danmark.
Der er således ikke juridisk grundlag for at gøre gældende, at ejerne af de enkelte transportvirksomheder er at betragte som lønmodtagere, og vi har sendt en lang række eksempler fra retspraksis, som understøtter vores synspunkter, til Københavns Kommunes CSR-enhed uden at dette har givet anledning til bemærkninger fra CSR-enheden.

Jf. nedenstående indstilling for 15 dage siden, mener Københavns Kommunes CSR-enhed ikke længere at den nuværende arbejdsklausul dækker ejerne af transportvirksomheder, hvorfor det foreslås at arbejdsklausulen skal ændres i forbindelse med det kommende udbud af indkøbsordningen i oktober/november 2021.
Denne melding er helt ny og i direkte modstrid med det standpunkt som Københavns Kommunes CSR-enhed ellers har holdt fast i overfor Intervare siden maj måned:

Som det fremgår af indstillingen til møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 20. september og Socialudvalget den 22. september 2021, er der juridiske problemstillinger knyttet til CSR-bestemmelserne.
Københavns Kommunes Økonomiforvaltning arbejder sammen med kommunens advokat på at præcisere CSR-bestemmelserne i kommunens kontraktparadigmer.

I forhold til udbuddet af indkøbsordning forventes det, at Økonomiforvaltningen enten vil komme med en præcisering, der gør, at solovognmænd er omfattet af CSR-bestemmelserne, eller at muligheden for at anvende underleverandører til transport begrænses i udbuddet.

En lang række kommuner, hvoraf flere har været bistået af uvildige revisionsfirmaer, har allerede afsluttet deres omfattende kontrolundersøgelser af Intervare med den konklusion, at Intervare til fulde opfylder deres arbejdsklausuler, som er direkte sammenlignelige med arbejdsklausulen i Københavns Kommune.

Intervares forretningsmodel er udelukkende begrundet i drifts- og forretningsmæssige forhold, herunder at sikre de visiterede borgere en god service.
 
https://e-magasiner.com/lt/orientering-til-borgerreprasentationen-i-kobenhavns-kommune-vedr.-intervare-A-S.pdf