onsdag den 26. december 2018

Kommentar til: Politisk-analyse.dk "Nyt udspil fra Enhedslisten:




Politisk-analyse.dk

"Nyt udspil fra Enhedslisten: Hårdere straffe til bankdirektøren og øget frasalg af realkredit

Efter et turbulent år med bank-skandaler lancerer Enhedslisten i næste uge et nyt finanspolitisk udspil under titlen "En finanssektor, der tjener flertallet", hvor portefølje-opsplitning, hårdere straffe til ansvarlige bankdirektører og frasalg af realkreditdelen er centrale elementer. Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, mener, at der i de seneste år er rokket ved tilliden i kølvandet på bankskandalerne.
Hvordan vil Enhedslisten tackle finanssektoren fremadrettet? Vil de rød-grønne samarbejde med Socialdemokratiet om at skabe en sundere og tillidsvækkende finanssektor, hvis regeringsmagten skifter i 2019?

Af Mikael Kristensen

Hvad vil vi som almindelige skatteydere og bankkunder huske 2018 for om ti år – tror du vi lærte noget af de mange bank- og finansskandaler?

”Det håber jeg. Jeg tror det vil sætte sine spor. Efter finanskrisen slap finanssektoren ret let. Også den gang var der en meget stor vrede. Men det lykkedes på en eller anden anden måde finanssektoren at overbevise danskerne om, at det var en engangforestilling. Nu havde man lært lektien, og nu ville man begynde at optræde mere ansvarligt. 

Leif Tullberg svarer med rødt:


Pelle Dragsted havde været til møde hos Danske Bank for et par år siden hos Thomas Borgen, hvor han blandt andet kom med den fortælling, at han godt vidste, at de havde svigtet den gang, og derfor havde man fuldstændig ændret sin tilgang. Nu ville man være en del af samfundet. Det lykkedes derfor i en eller anden grad at få en form for tilgivelse.”

Vil de blive tilgivet denne gang?

Tilgivelse for hvad ?

En stor amerikansk bank og nogle store amerikanske kreditinstitutioner havde på grundlag af politisk ønske finansieret boliger til folk der ikke kunne betale og de politikerne havde opfordret til overfinansiering, det resulterede at Leman Brothers som havde skruet nogle uoverskuelige vanvids-produkter sammen som ingen forstod, men da alvoren gik op for køberne af disse produkter var det forsent og hele korthuset væltede og den amerikanske regering traf den fatale beslutning ikke at gribe ind og redde Leman Brothers, det resulterede i dominoeffekt i hele verden og risiko for bank kollaps også i Danmark der var ingen personer i Danmark der havde foretaget sig noget kriminelt Lehman Brothers var bare den næste i rækken,.

Samtidig var perioden efter årtusindeskiftet præget af, at de store og magtfulde investerings banker på Wall Street var blevet børsnoterede. Det betød, at det nu var udbytte- og aktiekursfokuserede aktionærer, der var dommere over driften - ikke de partnere, der arbejdede for bankerne, og som tidligere havde ud gjort en stor del af ejerskabet. Det fik bankerne til at løbe risici, de ellers ikke ville have gjort.

Samtidig blev ansatte og chefer aflønnet med ekstreme bonusordninger, der alt andet lige gjorde det særdeles luraktivt for dem at fokusere på selskabernes aktiekurser. Lehman Brothers topchef Richard Fuld var i den forbindelse ingen undtagelse. Han menes at have tjent over en halv milliard dollar i fra årtusindeskiftet til 2007.

»Dette blev grobunden for et forfærdeligt uvejr. Bear Stearns var den første, der gik ned. Fannie Mae og Freddie Mac blev de næste, da de blev overtaget af regeringen i en dramatisk intervention. Lehman var blot den næste bank i den finansielle trailer park, der blev raseret af tornadoen.

At selv om Lehman Brothers ikke i sig selv var den udløsende faktor i den amerikanske finanskrise, så er det ikke ensbetydende med, at alt var, som det måske burde være, i den tidligere hæderkronede investeringsbank.

Lehman Brothers var - lige som mange af de andre finanshuse - langt svagere, end de umiddelbart så ud til. Det skyldtes, at de brugte alle mulige regnskabs-tekniske kneb for at se mere solide ud, end de var. Og nogle gange også kneb, der lå på grænsen af det lovlige.

Enkelte fik øjnene op for det, og endnu færre fik mulighed for at advare om det. I maj 2008 fortalte hede fond-chefen David Einhorn til en konference, at han simpelthen anså Lehman Brothers for at være insolvent.

Men alt det er historie,men ikke fair at kalde danske finans folk kriminelle ved at antyde de burde være straffet, den første betingelse for at blive straffet er man har gjort noget kriminelt og ikke på grund af tidligere kommunister nu enheds-liste folk mener at det burde være strafbart på grund deres ideologi.

Men straffer da ikke en håndværker på grund af mindre veludført arbejde.

Man kunne mene i bagklogskabens klare lys at den danske banksektor burde havde været bedre kapitaliseret i 2008 men det er jo et politisk samfunds ansvar, skal vi straffe politikerne ?

Vedr. Bankernes opkøb af kreditforeningerne kan man have en pointe, som falder tilbage på de politikere der har vedtaget denne lovgivning som har begrænset konkurrencen inden for boliglån og i stedet for renter bliver kunderne debiteret for høje administrations gebyrer.  


Forargelsen over Danske Bank,
Kender ingen grænser, den ene efter den anden er ved at kaste op over hvad der er sket i Estland,
Mens man dømmer hele danske bank og dens 20.000 medarbejdere på grund af der har siddet ca. 40 medarbejdere i Estland med en måske kriminel ageren og en meget dårlig moral.

(hvoraf 10 medarbejdere nu er puttet i fængsel),

Herudover har der siddet en ledelse i København som enten har sovet i timen eller lade sig nøje med diverse forsikringer fra den estiske ledelse,

Det er ikke godt nok.

Men der findes ikke noget som bagklogskabens klare lys og der vil under alle omstændigheder være sket skade på Danmark og den danske finansverden,

Men det gavner ikke med de mange klakører og bagkloge.

Danske Banks andel af hvidvasksagen vedrører alene den estiske filial af banken,

Danske Bank har selv indberettet sagen til myndighederne,

Banken har selv lukket de tvivlsomme kundeforhold,
Topchefen Thomas Borgen er selv stået frem og erkendte problemerne i 2007-2014.
Samt tages konsekvensen af dette ved at træde tilbage.

Herudover er der forskel på at foretage sig noget kriminelt og være mindre kompetent.

Jeg er ikke i tvivl om at hvis Danske Banks ledelse har begået noget strafbart, så vil den blive dømt.

Men at erklære hele danske bank  og kapitalismen er syg" er en   tanke som normalt kun kommer fra rød blok og bliver normalt mere skinger desto længere man kommer ud  mod enhedslisten,
Men nu også fra Bertel Haarder, læseren kan jo selv vurdere om nogen er syge og hvem eller hvad der i givet fald er der er syge.

Til slut må man sige at enhedslisten har nogle dygtige engagerede folk som taler godt for enhedslisten nye principprogram, men glem ikke grundlaget er en kommunistisk ideologi som nu er omskrevet og den voldelige del tage ud og den  samfunds-omstyrtelse er ind skrevet i lang floromvundet principprogram som skal læses flere gange for at genkende de gamle ideologier.

LT