tirsdag den 11. oktober 2022

Det har partierne ellers aftalt og nedsat en grøn skattekommission, som senere på året skal komme med anbefalinger til.

 S foreslår nu i valg panik en CO2-afgift på landbruget

Stik mod hvad Dan Jørgensen (regeringen) selv sagde for 8 dage siden, er socialdemokratiet nu i søndags kommet med et forslag uden at vente på den rapport Regeringen &  Forligspartierne selv har bestilt.

Det er ren panik og vil sende 14.500 arbejdspladser til udlandet og de danske fødevare til danskerne bliver meget meget dyrere.
Det ren valgpanik. 

- Danmark skal være et landbrugsland - også i fremtiden. Men vi skal altså gøre det på en anden måde, end vi gør i dag. Der er det primære og mest effektive virkemiddel, vi kan bruge, det er en CO2-afgift, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Af partiets udspil fremgår det, at "afgiften skal være høj nok til at sikre, at vi når 70-procentsmålet i 2030 og målet om 50 til 54 procent reduktion i 2025".

Dan Jørgensen fortæller, at hans partis ambition er, at afgiften kommer til at dække over alle drivhusgasser, der bliver udledt fra landbruget.

Hvor høj afgiften kommer til at være, kan Socialdemokratiet dog ikke sige, da det afventer anbefalinger fra en ekspertgruppe.

Desuden vil partiet have, at provenuet fra afgiften skal tilbageføres til erhvervet gennem en klimafond for landbruget. Pengene skal gå til "grøn og klimavenlig omstilling".

En artikel fra Altinget hvor Marie Bjerre kommer med godt gensvar til Dan Jørgensen.-o😊

S skoser V for at tøve med CO2-skat på landbruget, men vil også selv vente på eksperters anbefalinger

Det virker som et figenblad for, at landbruget skal slippe for en CO2-afgift, når Venstre vil afvente ekspertgruppes vurdering sidst på året*, siger Dan Jørgensen. Selv vil Socialdemokratiet også først sige noget konkret om en ny klimaafgift, når eksperternes bud kommer.

I valgkampens første uge er der pludselig opstået en nervøsitet hos Socialdemokratiet for, at Venstre ikke vil være med til at lave en CO2-afgift på landbruget.
Det har partierne ellers aftalt og nedsat en grøn skattekommission, som senere på året skal komme med anbefalinger til.

Nu vil klimaminister Dan Jørgensen (S) have Venstre til at melde klart ud, om partiet ønsker landbruget også skal have en CO2-afgift.

Vi ønsker en afgift, der giver et grønt incitament, og som ikke bare sender en masse arbejdspladser til udlandet.
Det står der faktisk også i det kommissorium, som Dan Jørgensen har været med til at lave for eksperternes arbejde, og som jeg går ud fra, at Dan Jørgsen stadig bakker op om.
Marie Bjerre (V), Klimaordfører

  

https://www.altinget.dk/artikel/s-skoser-v-for-klimanoel-om-landbruget-men-vil-ogsaa-selv-vente-paa-anbefalinger-fra-eksperter


Socialdemokratiet skoser Venstre for at tøve med CO2-skat på landbruget, men Socialdemokratiet vil også selv vente på eksperternes anbefalinger,

Det virker som et figenblad for, at landbruget skal slippe for en CO2-afgift,
når Venstre vil afvente ekspertgruppes vurdering sidst på året*,
Siger Dan Jørgensen.
Selv vil Socialdemokratiet også først sige noget konkret om en ny klimaafgift, Når eksperternes bud kommer.

(Sidste delraport som er estimeret til november 2022 har Regeringen udskudt pga valg og ny regeringsdannelse,så Dan Jørgensen angreb på Venstre klinger hult)

Aftale mellem regeringen og

Venstre, Radikale Venstre,

Socialistisk Folkeparti og

Det Konservative Folkeparti om:

Grøn skattereform

(8. december 2020)

 

Ekspertgruppe

Regeringen og aftalepartierne er enige om senest med udgangen af januar 2021 at nedsætte

en ekspertgruppe, som skal udarbejde forslag til udformning af en ensartet CO2e-regulering i anden fase.

Ekspertgruppen skal herunder vurdere fordele og ulemper ved henholdsvis en reguleringsløsning for landbrugssektoren og en CO2e-afgift for denne sektor eller en kombination af disse. Der nedsættes ligeledes en følgegruppe til ekspertgruppen.

Ekspertgruppens arbejde skal indebære, at den foreslåede CO2e-regulering bedst muligt understøtter indførelsen af nye teknologier for såvel industri som landbrug. Ekspertgruppen skal desuden komme med forslag til mulige måder at konstruere kompensationsmekanismer,
herunder fx bundfradrag, men også andre mulige mekanismer.
Ekspertgruppen skal endvidere beskrive mulige indfasningsprofiler og kompensationsmekanismer, herunder også for perioden 2023-2025.

Ekspertgruppen skal udarbejde scenarier, som bidrager væsentligt til 70 pct. Målsætningen i 2030,
og belyse sammenhængen til kvotesektoren samt udviklingen i EU ’s-kvotesystem både

med hensyn til grundlag og kvotepris.
Scenarierne skal afspejle forskellige afgiftsbaser og CO2-priser.
Hvert scenarie skal belyse effekten på BNP og de erhvervs- og fordelingsmæssige konsekvenser samt betydningen af kompensationsmekanismerne.

 

4

Ekspertgruppen skal sigte mod scenarier, der samlet set er provenuneutrale og understøtter BNP og arbejdsudbud på en socialt balanceret måde.

Ekspertgruppen skal delafrapportere senest ultimo 2021.(delafrapporteringen forgik først februar 2022) Rapporten skal fastlægge principper for CO2e-regulering og herunder inddrage spørgsmålet om lækage. Herudover skal rapporten bl.a. belyse behandlingen af det fossile indhold i affaldsmængderne, samt hvordan kul kan udfases i fjernvarmen. Endvidere skal rapporten indeholde en analyse af betydningen af loftet over fjernvarmeprisen, fx vedrørende overskudsvarme fra overskudsvarmeleverandører, samt rumvarmeafgift på individuel og kollektiv rumvarme.

Regeringen indkalder aftalepartierne til en drøftelse ultimo 2021 på baggrund af rapporten.

Ekspertgruppen skal færdiggøre sit arbejde i efteråret 2022, så løsningerne kan indarbejdes i udformningen af anden fase.
Ekspertgruppen sekretariatsbetjenes af ministerierne.
Regeringen udarbejder kommissorium inden for klimalovens rammer og principper, som drøftes med aftalepartierne.
 

Ifølge det oplyste skal der være to rapporter, som det fremgår af kommissoriet ( se evt. https://www.skm.dk/groenskattereform
Den første blev leveret i februar 2022 og dannede baggrund for den skatteaftale, der blev indgået før sommerferien.
 

Sidste delrapport* estimeret til november 2022 er udskudt ifølge regeringen pga valg og ny regeringsdannelse. Ekspertgruppen må ikke arbejde under valgkampen og en evt. ny regering skal tage stilling til om udvalget skal fortsætte eventuelt med et nyt kommissorium og en ny sammensætning. 

Bedste  hilsen.

Leif Tullberg

4050 Skibby

 

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar