Det åbnede for unødvendigt gætværk at beskrive Henrik Sass Larsen som tidligere minister og topleder i erhvervslivet

Tidligere minister og nuværende topchef i erhvervslivet.

Sådan lød det, da Berlingske i fredags beskrev sagen om Henrik Sass Larsen, der er tiltalt for besiddelse af overgrebsmateriale med børn og en børnesexdukke, uden at nævne den tidligere politikers navn.

Og den beskrivelse gik igen, da Jyllands-Posten citerede Berlingskes historie. Men det burde den ikke have gjort, erkender Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Marchen Neel Gjertsen, over for Jyllands-Posten.

”Der er ingen grund til at omgå anonymiseringen i så følsom en sag. Enten navngiver vi, eller også gør vi ikke. Den kryptiske mellemmåde at beskrive tiltalte på åbner for unødigt gætværk og makværk. Det bryder de facto med et navneforbud og beslutningen om at anonymisere. Derfor beklager vi at have citeret Berlingske for lige præcis denne detalje,” siger Marchen Neel Gjertsen til Jyllands-Posten.

Karsten Lauritzen føler sig ramt

Henrik Sass Larsens forsvarsadvokat, Peter Lundmark Jensen, kritiserede søndag den samlede danske presse for dens dækning af sagen.

Advokaten havde allerede i sidste uge begæret om navneforbud i sagen, hvilket også var årsagen til, at medierne i første omgang forsøgte at anonymisere Henrik Sass Larsen.

Men ”den samlede danske presse” har omtalt sagen ”på en sådan måde, at min klients identitet er tydeliggjort”, lød det fra forsvarsadvokaten, da han og Henrik Sass Larsen søndag bekræftede, at det var Sass Larsen, der var tale om.

Men så tydeligt har det måske ikke været.

I hvert fald blev mistanken også rettet mod andre tidligere ministre og nuværende topledere i erhvervslivet. Herunder Karsten Lauritzen, der læste beskrivelsen og mente, at den passede på ham. Over for Jyllands-Posten beskriver han, at der er ganske få personer, beskrivelsen passer på, og at de med ét fik knyttet deres navne til en så alvorlig sag. Og at mistanken i sig selv har meget stor negativ skadevirkning.

Beskrivelse indsnævrede feltet

Beskrivelsen af Henrik Sass Larsen som tidligere minister og nuværende topchef indsnævrede da også feltet af mulige personer, erkendte Tom Jensen, ansvarshavende chefredaktør for Berlingske, i går over for Journalisten.

”Jo, Det er klart. Det er ikke et felt, der består af 250 eller 1.000 mennesker,” sagde Tom Jensen.

Nej, det er vel nærmere fem eller 10 …

”Det er sandsynligt. Men jeg synes også, man skal huske, at der jo er offentlighed i retsplejen i Danmark,” sagde han og understregede, at Berlingske af samme grund ikke var forpligtet til at anonymisere.