lørdag den 14. august 2021

En sejlivet myte. Forvanskning af historien, en skamridning af kønsargumentet. Men der findes ikke kun en årsag til DSR´s konflikt, men virkningen kan blive et farvel til den danske model.

En sejlivet myte. Forvanskning af historien. En skamridning af kønsargumentet.

 

Sådan lyder skudsmålene fra flere sundhedsøkonomer og en arbejdsmarkedsforsker, når det gælder sygeplejerskernes væsentligste argument i den igangværende strejke for mere i lønposen, nemlig at deres lønefterslæb skyldes kønsdiskrimination.

 

Tjenestemandsreformen fra 1969 er årsagen til det løngab, som sygeplejersker og andre traditionelle kvindefag oplever, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd, som på sin hjemmeside skriver:

 

»I 1969 besluttede politikerne, at sygeplejersker og en række andre kvindedominerede fag skulle have mindre i løn end mandefagene. Det betyder, at sygeplejerskernes løn i dag er 15-20 pct. lavere end andre med tilsvarende uddannelseslængde.«

 

Hele deres strategi i denne konflikt er, at de er blevet diskrimineret siden 1969. Det er en myte, og medierne har slugt den. Der er ikke en kønskamp her.

Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker, professor emeritus, Aalborg Universitet

Professor emeritus på Aalborg Universitet Flemming Ibsen kalder det »en forvanskning af historien«.

 

»Det er utroligt, at Dansk Sygeplejeråd har kunnet sælge historien om, at de får lavere løn, fordi det er et kvindefag. Hele deres strategi i denne konflikt er, at de er blevet diskrimineret siden 1969. Det er en myte, og medierne har slugt den. Der er ikke en kønskamp her. Sygeplejerskerne endte på lønramme syv som tjenestemænd, fordi det var en lærlingeuddannelse, ikke fordi det var et kvindefag. Men det er anden historie, de fortæller,« siger han.

 

Ikke historisk korrekt

Ved tjenestemandsreformen blev forskellige job i det offentlige placeret på 40 forskellige løntrin, og under den aktuelle konflikt har sygeplejerskerne fremført, at den lønramme, man endte på i 1969, var kønsdiskriminerende, og at den byggede på, at kvinder i modsætning til mænd ikke var forsørgere.

 

»Denne forklaringsmodel er desværre blevet skamredet af sygeplejerskerne og er ikke historisk korrekt. Det er en sejlivet myte, at sygeplejerskernes løn skyldes, at de som kvinder blev fejlindplaceret ved tjenestemandsreformen,« siger Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.

 

Citat fra JP


Link til DSR´s historie og kommentarer.

Hvis linket ikke virker kør musen hen over og kopier & klik:

https://den1millionerenudfordring-hercules.blogspot.com/2021/07/juli-2021-vedr-sygeplejekonflikten.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar