søndag den 13. januar 2019

Socialdemokratiet og SF er ikke troværdige samarbejdspartnere. Deres opførsel giver et signal om deres egnethed til at lede landet og det er ikke bestået. Ørsted kan ikke længere sælge Radius



Socialdemokratiet er blevet bange for deres måske fremtidige regerings-støtter i salget af el-leverandøren Radius.

Dette har gjort at socialdemokratiet er vendt på en tallerken og løbet fra deres tilsagn i forligskredsen om  Ørsteds ønske om at frasælge el-leverandøren Radius, der har over en  mio. kunder på Sjælland.
Både Socialdemokratiet og SF afviser nu den salgsproces, som de hidtil har givet tilsagn til.


Det betyder, at Ørsted ikke kan sælge Radius og skaffe kapital til deres grønne omstilling, efter Ørsteds salg af Radius har mistet tilsagnet fra Socialdemokratiet og SF.

Der er nu stor tvivl om salget af den sjællandske el-leverandør Radius.
I en fondsbørsmeddelelse fra Ørsted, der ejer Radius, står der,
at  Finansministeriet har nu til Ørsteds overraskelse meddelt, at der ikke længere er politisk opbakning til at fortsætte den strukturerede slagsproces.
Ørsted ledelse skriver samtidig, at de nu vil vurdere situation og drøfte de næste skridt.

Meddelelsen kommer fordi den politiske opbakning til salget forsvandt søndag,
da Socialdemokratiets frontfigur Mette Frederiksen med et pennestrøg slog fundamentet under Ørsteds historiske salg af el-nettet i København i stykker.
Partilederen kalder salget af Radius for »legitimt«, men siger, at det samtidig er partiets princip, at kritisk infrastruktur skal være ejet af forbrugerejede selskaber eller i en konstruktion, hvor det offentliges ejerandel er over 50 procent.
Det virker helt grotesk at Mette Frederiksen først melder det ud nu, der har været rig lejlighed til at sige fra ikke mindst i juni 2018..

Usikkerhed om Ørsted
Meldingen lander midt i en afgørende del af salgsprocessen, der har været i gang i over et halvt år, og som vil kunne give én million el-kunder på Sjælland og i hovedstaden en ny ejer.

Den due diligence, der giver mulighed for at mulige købere kan endevende fortrolige forhold i forretningen i Radius – gå i gang mandag efter at have været udskudt tidligere.
Med meldingen er det uvist, hvor salgsprocessen reelt står, og om salget nu kan føres ud i livet i den nuværende form.

Formelt er det Ørsteds bestyrelse, der har sat selskabet til salg, og det er også bestyrelsen, der skal tage beslutningen om, hvorvidt salgsprocessen skal fortsætte med Socialdemokratiets og SFs udmeldinger. De to partier har selv har været med til at godkende salgsprocessen, men nu løber fra tilsagnet ikke længere vil være med i den nuværende plan.

Det viser problematikken med at have en virksomhed på markedsvilkår og en politisk hovedaktionær. Ikke mindst i en salgsproces.
Der kommer til at fremstå kaotisk, og man må også tillade sig at sige, at det virker uprofessionelt set med både med fornuft og forretningsbriller.
Det var i slutningen af juni, at Ørsted meldte salgsplanerne ud offentligt, men inden var partierne i forliget om børsnoteringen af DONG, nu Ørsted, orienteret om planerne under fortrolighed. I forbindelse med forliget, der blev indgået i 2015, havde man givet Ørsted et grønt lys i forhold til at frasælge forretninger.

»I forlængelse heraf vil DONG Energy som et kommercielt drevet selskab fortsat kunne foretage tilkøb og frasalg af aktiviteter, hvis sådanne dispositioner vurderes at være kommercielt hensigtsmæssige,« hed det i aftalen.

Frasalg er sket i stor stil for at gøre det statsejede energiselskab til en global kæmpe inden for hav vind og andre grønne energiformer.
Salget af Radius har været en del af at lave den ændring af forretningen.

I sommer da Ørsted satte Radius til salg var der hurtigt et tocifret antal bejlere med i feltet, hvor der både var energiselskaber, kapitalfonde og pensionskasse med i kapløbet. Reelt har køberfeltet været skåret til, og er nu helt nede på en lille håndfuld.


Truer Socialdemokratiet”
Den seneste tid har salgsprocessen med Radius imidlertid oplevet øget modstand.
I den forgangne uge fik bekymringerne Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører,
til at true med at trække støtten til Socialdemokratiet, hvis partiet gik med til et salg til en udenlandsk kapitalfond.
Inden da havde DFs finansordfører Rene Christensen meldt ud, at partiet vil kæmpe med næb og klør mod en udenlandsk ejer af el-nettet.
(selvom DF og Enhedslisten ikke er med i forliget)

Men det ændre ikke at det både er amatørmæssigt og uprofessionelt at først nu så langt henne i processen at Socialdemokratiet og SF stoppe dette salg.
Det vil fremover gøre det særdeles vanskeligt for hel eller delejede statsselskaber at agere på markedsvilkår.

Nu skylder forligskredsen at komme med en klar plan hvad der skal ske med salget af Radius.
Ørsted er er børsnoteret selskab hvor staten 51 % mens de 49 % ejes af mindretals aktionærer.

El-distributions-forretningen –i datterselskabet Radius – har cirka en million el-netkunder i Københavnsområdet,
Nordsjælland og dele af Midtsjælland. Kunderne forsynes via et el-net på cirka 19.000 km.
Der kan være mange grunde til at staten bør bevare kontrollen med dette monopol selskab, men det er jo ikke grunde der pludselig er dukket op, de har været der hele tiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar