torsdag den 2. januar 2025

Her er fem positive punkter fra Statsminister Mette Frederiksens nytårstale.o😊


Fremgang i velfærd: Der blev fremhævet store forbedringer i sundhed og kommunal velfærd, bl.a. med flere læger i de områder, hvor der er mest brug for dem, samt styrket fokus på ældrepleje og mere nærvær i vuggestuer og børnehaver.

 

Styrkelse af klimaindsatsen: Den grønne trepartsaftale, der forpligter Danmark til at beskytte fjordene og reducere landbrugets miljøbelastning, blev fremhævet som en vigtig milepæl for bæredygtighed og fremtidens fødevareproduktion.

 

Økonomisk lettelse for pensionister: Der er fokus på at hjælpe folkepensionister økonomisk, bl.a. med en betydelig stigning i folkepensionen og ældrechecken, hvilket skaber økonomisk tryghed for ældre borgere.

 

Fokus på sikkerhed og forsvar: Der blev lagt vægt på Danmarks bidrag til sikkerhed og forsvar gennem oprustning, udvidelse af værnepligten og investering i ny teknologi, for at beskytte friheden og forebygge krig.

 

Fejring af danske værdier: Talen fremhævede de særlige danske styrker som tillid, samarbejde, humor og handlekraft, der skaber et stærkt fundament til at tackle udfordringerne i en urolig verden.

 

Talen udstrålede optimisme og tillid til, at Danmark kan overvinde de fremtidige udfordringer ved at holde fast i sine værdier.

 

 

Bedste  hilsen.

Leif Tullberg

64 år i dansk erhverv

51 år i Venstre

Rendebækvej 2 Venslev

onsdag den 1. januar 2025

Hvordan starter man en nytårstale i en så urolig verden? Mette Frederiksen.

 

Godaften.

Hvordan starter man en nytårstale i en så urolig verden?

Bliver det store for stort og det små for småt? Eller er det netop i det små, at vi skal finde det store?

Når verden står i brand, så rykker vi sammen i Danmark. Og finder vores vej. Denne gang i front. Fordi vi ved, at meget er på spil. At vi ikke kan tage freden og friheden for givet.

I år er det 80-året for befrielsen. Europa er mere udfordret, end vi har været siden de fem forbandede år. Og når Europa er presset, er Danmark det også.

Det kan være svært at se med det blotte øje. For det meste går jo godt herhjemme.

Arbejdsløsheden er lav. Beskæftigelsen høj. Og i foråret gav vi det største løft til kommuner og regioner i 15 år, så der igen er flere penge til hverdagens velfærd. Med sundhedsreformen kommer der flere læger i de dele af Danmark, hvor der er mest brug for dem.

Og med den grønne trepart har vi lovet hinanden og vores børn og børnebørn, at vi ikke længere vil tillade, at der svines så meget i fjordene. Og at landbruget skal fylde mindre på den jord, der også i fremtiden skal brødføde os.

Vi bevæger os fremad. Og er måske nærmest lykkelige, som TV-2 synger. Og dog. For alle problemer er jo ikke løst endnu.

Inflationen er heldigvis igen lav. Og med de seneste overenskomster, skattelettelser og lønløftet vil mange danskere få flere penge mellem hænderne. Men har du tænkt over, hvad der er sket i supermarkedet?

En pakke smør kan koste mere end 30 kroner, når den ikke er på tilbud. Pakkerne med leverpostej og ost er blevet mindre. Uden at prisen er fulgt med ned. Og et halvt kilo oksekød – ja, det vejer nu 400 gram. Det kan være svært at få pengene til at slå til. Især for nogle af jer pensionister.

Derfor er jeg glad for, at folkepensionen nu stiger. For den enlige folkepensionist med op til 7.000 kroner i år. Og hvis du også modtager ældrecheck, kan du få en samlet stigning på næsten 13.000 kroner.

Ja, vi bevæger os fremad i Danmark. Men det er i en meget mere turbulent – og farlig – verden. En verden, hvor Europa risikerer at sakke bagud.

Man siger lidt populært, at USA innoverer. Kina kopierer. Og EU regulerer. Det må vi få lavet om. Vi skal beholde arbejdspladserne i Europa. Og det kræver markant flere investeringer. Både privat og offentligt. I energi, teknologi, forsvar, grøn omstilling og selvfølgelig klima.

Behovet er så stort, at vi bliver nødt til at se på hele værktøjskassen. Statsstøtte er nødvendigt. Vi må gentænke den europæiske økonomi. Det gælder også i Danmark.

For vi har ikke gennemført reformer, overholdt budgetterne og besluttet, at pensionsalderen løbende skal stige – nogle vil mene lige vel rigeligt – for stiltiende at se til, mens andre kontinenter løber med fremtidens vækst og velstand. Vi vil selvfølgelig altid føre en ansvarlig økonomisk politik, men ansvarlighed handler ikke kun om bundlinjen. Udviklingen skal være socialt retfærdig. Også selv om trusselsniveauet er højt.

Og vi må spørge os selv: Vil vi vinde eller tabe arbejdspladser? Vil vi udvikle vores egne industrier og teknologier eller gøre os afhængige af andres? Og ultimativt: Vil vi stå op for den frihed og den verdensorden, som har skabt rammerne for vores gode og trygge liv?

Moskva. Pyongyang. Og Teheran.

Tre hovedstæder, som de færreste har været i, i tre lande, som arbejder tættere og tættere sammen. Mod os. Vi ser det flere og flere steder. Men tydeligst i Ukraine.

Ukrainerne forsvarer sig tappert. De gør mere, end mange troede overhovedet var muligt. Mod Rusland selvfølgelig. Men også mod soldater fra Nordkorea og mod droner fra Iran, der arbejder på russisk side. Her på europæisk jord. Og i kulissen står nu Kina. Uden kinesisk støtte ville Rusland ikke kunne angribe Europa, som de gør.

Det står klart nu, håber jeg, for alle: Krigen har aldrig kun handlet om Ukraine. Putin har ikke ofret hundredtusindvis af russiske liv alene for at tage den østlige del af Ukraine. Og Nordkorea og Iran har ikke kastet sig ind i krigen blot for at se Rusland tage en bid af et naboland.

Verden er forandret. Jeg tror desværre ikke, at vi kan vende tilbage til tiden, som den var. Og selv om jeg ønsker freden mere end noget andet, så må vi stå fast i kampen for vores frihed. Det gør vi heldigvis her i Danmark. Tænk, at vi er en af de befolkninger i verden, der er mest stålsatte i vores støtte til Ukraines frihedskamp.

Det kan vi godt tillade os at være stolte over. Demokratier kan ikke vinde ved at give efter. Og slet ikke ved at give op.

Vi må ikke være naive. Selv hvis Putin underskriver en fredsaftale med Ukraine, må vi ikke tro, at han stopper der. At han vil være tilfreds.

For Putin ønsker ikke fred. Han ønsker et Europa på russiske præmisser.

Europa er historien om et kontinent, der før har lagt krigen bag sig og skabt verdens bedste lande at være menneske i. Men vores historie er også blodig.

Det sværeste for os mennesker er nok at forstå vores egen tid. Alting virker lettere, når vi ser tilbage på fortiden, og måske sågar når vi kigger ind i fremtiden.

Vi står i en skæbnestund. Hvis vi giver efter, så taber vi. Det har historien lært os.

Europa og USA har en grundlæggende fælles interesse i at forsvare den verdensorden, der har sikret fred og velstand. Jeg glæder mig over, at vi i Nordatlanten igennem de seneste år har styrket vores samarbejde mellem Færøerne, Grønland og Danmark. Og jeg glæder mig over, at både EU og Nato er stærkere nu end før.

Men Europa skal kunne endnu mere selv. Her er jeg helt enig med de seneste mange amerikanske præsidenter. Også præsident Trump. Derfor opruster vi. Vi gør det for at forhindre krig og for at sikre fred. Vi udvider værnepligten her i Danmark. Vi afsætter milliarder til at købe luftforsvar, kampkøretøjer og droner. Styrker vores beredskab.

Det er dyrt. Og det bliver endnu dyrere.

Vi er nødt til at forberede os på scenarier, vi ikke havde forestillet os for bare ganske få år siden. Beskadigelse af kabler og kritisk infrastruktur. Cyberangreb og sabotage. Truslerne har mange former. Men uanset hvad der møder os, skal vi have viljen til at forsvare os. Vi skal have viljen til at vinde.

De kommende år vil byde på svære beslutninger og prioriteringer. Det kan ikke være anderledes.

Når jeg starter min nytårstale med at ridse alle disse udfordringer op, så er det ikke for at mane et skræmmebillede frem. Tværtimod.

Vi skal være realistiske. Men aldrig modløse. Vi har før stået over for store udfordringer. Og vi har løst dem og overvundet dem. Det kan vi gøre igen. Når verden syner dyster, og bekymringerne står i kø, så er der brug for netop alt det, der gør Danmark til noget særligt. Vores danske værdier.

Vi har garanteret hver vores udgave. Men mange af os er jo formet af det samme. Så hvad er fællesmængden?

Der er selvfølgelig vores tillid. De fleste af os stoler på hinanden. Vi stoler på medierne. Vi stoler på myndighederne. Det kan vi i øvrigt også godt. Der er stadig gadedøre, der står ulåste, og et ord er et ord.

Der er vores foreningsliv. Danmarks stærkeste fællesskab. Det er nok ikke helt løgn, hvad man siger: At når to danskere mødes, så drikker vi en øl. Og når tre danskere mødes, stifter vi en forening. Vi mødes på kryds og tværs af generationer og baggrund. Dyrker sport. Nørkler med alverdens projekter. Det hele betyder, at vi kan bryder ensomheden kæder og få venskaber for livet.

Samarbejde og det flade hierarki er også noget særligt dansk. Vi er gode til at arbejde sammen. Det gør alting lettere og samfundet rigere. Fællesskaber kan også være bøvlede. For eksempel når partier på tværs af den politiske midte går sammen i regering. Men i en urolig verden er det måske slet ikke så dumt?

Vores tørre og underspillede humor må også være en særlig dansk værdi.

Tænk på de gange, hvor vi kan grine ad os selv i stedet for at blive sure eller fornærmede. Hvor vi ikke er selvhøjtidelige, hvor vi kan trække på skuldrene ad hverdagens konflikter og naboens irriterende vaner.

Sidste år mistede vi to af dem, der fik os alle til at grine: Ulf Pilgaard, der bragte samfundssatiren til et forrygende niveau. Og Erik Clausen, der udfordrede os med gøglerens flab.

Mange husker ham nok især fra ’Midt om Natten’. En af sangene fra den filme er blevet sunget flittigt til mange konfirmationer gennem årene. Jeg tror, I kender den. »Hvis nogen siger det hele går ad helvedes til, så tro dem ikke. Det har altid været sådan, og det bli’r det nok ved med. Tror du ikke?«.

Det er selvfølgelig sangen om Susan Himmelblå, og den vækker genklang den dag i dag. Jeg ved, at vi kan håndtere også morgendagens udfordringer. Det vil kræve meget af os. Men holder vi fast i vores værdier, så er vores fundament stærkt.

Tillid. Forpligtende fællesskaber. Humor og samarbejde. Og et par mere: handlekraft og selvfølgelig vores velfærdssamfund.

Vi danskere er ikke sådan nogen, der læner os tilbage og venter. Vi er mere vant til at gøre noget ved tingene og handle.

Der er smeden i produktionshallen, der opdager en fejl i maskineriet. Og finder løsningen, ingen har tænkt på før. Borgerne i den lille by, der går sammen om at redde den lokale købmandsbutik. Køber anparter og søger fonde. Så købmanden fortsat kan holde åbent.

Det er handlekraften, der gør os stærke. Som Mads Pedersen sagde, da han vandt VM i landevejscykling for nogle år siden: »På en rute som i går har det åbenbart båret frugt at træne i lortevejr«.

Og han har ret. Solen skinner ikke hele tiden. Det gør den ikke i vores liv, og det gør den heller ikke på himlen. Derfor har vi brug for et stærkt velfærdssamfund. Med fri og lige adgang.

Velfærden har været udfordret i de senere år. Først kom corona. Så kom krig og inflation.

Vi har meget at rette op på. Og vi er i gang. Sygeplejerskerne vender tilbage, og ventetiderne falder flere steder. Jer, der drømmer om at blive forældre, har fået ret til mere hjælp. De mindste børn har fået flere voksne omkring sig i vuggestuer og børnehaver. Vi vil skabe en helt ny ungdomsuddannelse. Og vores ældre medborgere kan se frem til mere tid og mere nærvær i ældreplejen.

I det nye år vil vi fortsætte med at styrke velfærden. Og gøre noget mere for dem af jer, der har det allersværest.

Alle børn skal have en god barndom. Jeg vil gerne igen slå et slag for, at børnene bruger mindre tid foran skærmen. Og mere tid på at lege og være sammen med vennerne eller os voksne.

Vi skal have ventetiderne i psykiatrien ned, og vi skal have værdighed for de mest udsatte i vores samfund. Og du, der er sygemeldt fra jobbet, du skal behandles med ordentlighed og respekt.

Derfor vil vi ændre beskæftigelsessystemet og lukke jobcentrene. Vi vil sætte hårdere og mere konsekvent ind over for den personfarlige kriminalitet. Den grove vold. De umotiverede overfald. For ofrenes skyld – og for samfundets sammenhængskraft.

Og hvis du bliver dømt for alvorlig kriminalitet, det kan være rocker-, bande- eller narkokriminalitet, skal du selvfølgelig ikke have de samme rettigheder som andre. Derfor mener vi, at førtidspensionen skal tages fra dig. Det handler om ret og pligt.

Vi er i en ny tid. Jeg tror desværre, at de kommende år vil byde på flere trusler mod vores land og mod vores levevis. Oprustning for at undgå krig er i mine øjne uomgængeligt.

Men lad os gøre det på den danske måde. Lad os gøre det med socialt retfærdighed, og lad os gøre det med vores værdier i behold. Så kommer det hele ikke til at gå ad helvede til.

Godt nytår.




Et år efter at dronning Margrethe meddelte, at hun ville abdicere, har kong Frederik holdt sin første nytårstale.

 

Læs hele talen her, som den er gengivet på kongehusets hjemmeside:

Nytåret gør tidens gang tydelig. Når klokken slår 12, strejfer to år hinanden, og afslutning bliver til begyndelse. I aften tager vi afsked med det gamle år og hul på det nye. Helt som vi har gjort det år efter år.

 

Og så alligevel – noget er forandret. For min mor, Dronning Margrethe, for mig og for jer. Selv om vi alle har haft et år til at vænne os til tanken, så er jeg klar over, at der stadig kan sidde nogle, der er lidt nervøse på mine vegne. For kan nytårstalen holdes af andre end Dronning Margrethe?

 

Mange gør status nytårsaften. Hvad tager vi med fra året, der er gået, og hvad ser vi frem mod i året, der kommer? Jeg tager særligt én dag med mig. Den 14. januar. Turen gennem Københavns gader til Christiansborg. Min mors sidste statsråd. Minutterne, inden dørene til balkonen gik op. En meget dyb indånding. Christiansborg Slotsplads. Menneskemængden foran mig. Min familie lige bag mig.

 

At træde frem og møde så meget støtte, glæde og kærlighed. At stå på balkonen sammen med Dronning Mary som Danmarks kongepar. At tage det hele til mig – eller i hvert fald forsøge – bevæget og overvældet. Det tager jeg med mig. Det tager vi med os. For altid. Tusind tak.

 

For et år siden holdt min mor sin nytårstale nummer 52. En tale, der kom bag på de fleste ved at være den sidste. I aften holder jeg min første. Der er en første gang for alt og en sidste gang for lige så meget. De gange har det med at træde tydeligere frem end alle andre gange. De er begyndelser og slutninger i løbet af livet, og vi tillægger dem særlig betydning. Den første skoledag – og den sidste. Dem husker vi. Og fejrer vi.

 

Det gjorde vores familie også i sommer, da Kronprinsen afsluttede gymnasiet og sammen med tusindvis af andre unge satte et festligt punktum for en veloverstået ungdomsuddannelse. Jeg har altid holdt af den tid på året. Når vores unge springer ud med huer i alle farver og indtager gader, stræder og strande arm i arm. Hvem husker ikke den brusende følelse af frihed; hele verden lå åben, og alle døre bare ventede på et greb i håndtaget.

 

Det ser legende let ud, når ungdommen slår sig løs. Og samtidig kan det være alt andet end det. Mange unge mister fodfæste. Ikke for en stund, men i en rum tid. For nogen i en grad, så de bliver syge af det. ”Hvorfor kan jeg ikke være ligesom alle andre?”, spørger de måske. Der er sjældent noget enkelt svar. Omvendt ved vi, at det hjælper at have nogen at betro sig til og læne sig op ad. Vores nærmeste er vores vigtigste rækværk. Både når livet vælter os, og når det bare overvælder os.

 

Som forældre til fire teenagere har Mary og jeg lært, at det nytter at lytte. Spørge uden at antage. Holde om frem for straks at handle. Vores børn er forskellige. Det samme er unge. Der findes ikke én fortælling, der favner alle. Det bedste bud på, hvem unge er, får vi ved at lade dem komme til orde hver især. Gang på gang imponerer de med deres forståelse for sig selv og for andre. De er modige i mine øjne. Fordi de tør vise sårbarhed og ser det som en styrke. Nutidens unge står ved sig selv. I vover at være både-og. Både sårbare og stærke.

 

Både-og. På den ene side og på den anden side. I en tid med stigende polarisering forsvinder den nuancering let. Vi risikerer at reducere verden til dens yderpunkter, når vi trækker fronterne op. ”Er du for eller imod?”, bliver der spurgt. Vi befinder os måske et sted midt imellem. Fordi vi evner at se ting fra flere sider og sætte os i andres sted. Det er en af vores fineste egenskaber som mennesker og noget, vi danskere er gode til.

 

Selv har jeg mange gange lånt en andens blik og fået øje på noget nyt. Det kan være udfordrende, men det er altid berigende, uanset om vi ser helt ens på tingene. Vi skal ikke lade uenighed holde os fra at udveksle opfattelser og holdninger. Det er i den udveksling, at vi får mulighed for at flytte os og nærme os hinanden. Vores held er, at vi stoler på hinanden herhjemme. Tilliden er høj imellem os. Det gør det lettere at se medmennesket før modstanderen.

 

Frivillighed er et eksempel på medmenneskelighed, og de fleste danskere engagerer sig på et tidspunkt i frivilligt arbejde. Det kan være alt fra at øve tabeller med børn i lektiecafeen til at få et nyt gymnastikhold op at stå til at holde et menneske i hånden, når livet rinder ud. Frivillighed kommer i mange former. Fællesnævneren er, at det giver mening for alle parter, både for hende, der giver sin tid, og for ham, der tager imod den.

 

Frivillige kræfter holder utallige tilbud og aktiviteter i gang. Også Royal Run, hvor 2.500 frivillige stillede op i år, så vi andre kunne gå og løbe sammen i de fem værtsbyer. Til alle jer, der lægger en del af jeres overskud i den fælles pulje – tak. Jeg vil også gerne takke alle, jeg møder i audiens. Det er en af mange glæder i min nye rolle; at videreføre en tradition, hvor jeg hilser på mennesker, der har brugt et helt arbejdsliv på samme arbejdsplads, og hvor jeg hører livshistorier fra alle dele af riget.

 

Elektrikeren, der har lagt el ind i den halve by. Pædagogen, der har vist omsorg i generationer og passet børn, som endte som forældre til nye børn samme sted. De fleste forstår ikke, hvor tiden er blevet af, men med deres årelange flid udgør de en del af Danmarks rygrad. Det gælder også jer, der står vagt om vores tryghed og sikkerhed; folk i politiet, beredskabet og forsvaret – vores udsendte. Jer, der løber en risiko for os andre. Tak for jeres vigtige indsats.

 

Vi lever i en urolig tid. Vi følger udviklingen i Mellemøsten med tilbageholdt åndedræt og føler med de mange familier, der lider. I Europa, ikke langt herfra, kæmper det ukrainske folk tappert for deres frihed. Og for vores. Krigen i Ukraine er en brutal påmindelse om, at vi ikke kan tage fred for givet. Heller ikke på vores kontinent. Europa må stå fast på vores fælles værdier.

 

For 75 år siden var Danmark et af 12 lande, der oprettede forsvarsalliancen NATO. Tilsammen ville vi værne om sikkerhed og fred. Siden er flere lande kommet med. Senest Finland og Sverige. Det styrker Norden. Det styrker Europa. Det styrker vores fælles forsvar for frihed. Verdens konflikter løser vi kun, når vi står sammen internationalt. Det gælder også i kampen for klodens sundhed.

 

Naturens rigdomme er til låns. Ingen ejer himlen eller havet. Skovene eller dalene. Engene eller stjernerne. Ingen af os har magt til at sætte selv det mindste blad på en nælde. Vores lod er at passe på vores jord, for i morgen er der også en dag. Vi skal forfølge hver en vej, der fører i den rigtige retning. Ikke én vej ad gangen, men ad alle veje på én gang. Vi har allerede mange gode løsninger, og tilsammen bringer de håb for fremtiden. Et håb, vi skal holde fast i og handle på.

 

Den første gang og den sidste gang. Begyndelser og slutninger i løbet af et liv. Dem husker vi ofte. Men der er også alt det indimellem. Hverdagen. Almindelige dage, der gør mindre væsen af sig, men som udgør det meste af livet. Jeg er taknemmelig for min hverdag med Dronning Mary, vores fire børn og vores to hunde. Jeg glæder mig over, at Prins Joachim og Prinsesse Marie er faldet godt til i Washington med deres børn, og at min mor nyder sin nye tilværelse.

 

Dagligdagen kan hurtigt løbe af sted med os. Pludselig er der gået en uge, en måned, et år. Hvad står tilbage? Det gør samhørigheden. Den mærkede Mary og jeg den 14. januar, og den mærker vi, når vi er rundt i Kongeriget Danmark. Der er en helt særlig stemning, når vi møder jer dér, hvor I lever og bor. Når vi får et glimt af jeres hverdag.

 

Vi er alle forbundne og hver især forpligtet i Kongeriget Danmark. Fra det danske mindretal i Sydslesvig – som endda ligger uden for riget – og hele vejen til Grønland. Vi hører sammen. Det fornemmede Mary og jeg tydeligt, da vi besøgte begge steder og alle dem ind imellem. Færøerne har vi til gode, og vi ser frem til at komme til Nordatlanten til sommer.

 

Jeg ønsker alle danskere – herhjemme og ude i verden – godt nytår. Vi har meget at være stolte af og glædes over. Tilliden. Medmenneskeligheden. Samhørigheden.

 

Min første nytårstale. Den kommer ikke igen, men jeg glemmer den aldrig. Man siger, at ”godt begyndt er halvt fuldendt”. Det er måske så meget sagt, men Mary og jeg kunne ikke have ønsket os en bedre start som Kongepar. Vi glæder os til at tage fat på alt det, der følger i det nye år, og frem for alt at følges ad. Med hinanden og med alle jer.

 

Tak for året, der er gået, og rigtig godt nytår.

 

GUD BEVARE DANMARK

 

   BH. LeifTullberg.

Kun ved at fortælle om hændelserne, kan der blive gjort noget ved det.

Vi kan alle blive bedre, nogen skal bare fortælle os det..-o😊