tirsdag den 27. februar 2024

Amnesty International opfordrer stater til at sikre, at UNRWA modtager tilstrækkelige midler til at fortsætte sine operationer.

 


"I stedet har USA for tredje gang nedlagt veto mod en resolution fra FN's Sikkerhedsråd, der kræver en øjeblikkelig våbenhvile, hvilket effektivt giver grønt lys for flere drab og masselidelser på palæstinensere. Lande med indflydelse på den israelske regering, herunder USA, Storbritannien, Tyskland og andre allierede, må ikke stå og se på, mens civile palæstinensere dør dødsfald, der kan forebygges på grund af bombardementer, mangel på mad og vand, spredning af sygdomme og mangel på sundhedspleje. I lyset af den humanitære katastrofe i Gaza er disse staters støtte til Israels handlinger, herunder dets tilsidesættelse af ICJ's afgørelse, uforsvarlig og kan krænke deres forpligtelse til at forhindre folkedrab."

Amnesty International opfordrer også stater til at sikre, at UNRWA modtager tilstrækkelige midler til at fortsætte sine operationer, efter at en række stater har suspenderet finansieringen til organisationen baseret på påstande om, at nogle af dens medlemmer deltog i angrebet den 7. oktober. UNRWA har længe tjent som en eneste livline for palæstinensiske flygtninge i Gaza og andre steder i Mellemøsten og tilbyder uundværlig humanitær hjælp, husly og uddannelse.

Alle stater skal opretholde deres forpligtelse til at forhindre folkedrab ved at tage akutte skridt for at sikre, at Israel overholder ICJ's foreløbige foranstaltninger, herunder ved at presse Israel til hurtigt at åbne adgangen til Gaza og afslutte sin brutale blokade én gang for alle. Alle stater skal også øjeblikkeligt stoppe overførslen af ​​våben til Israel, som for nylig blev bedt af 24 FN-eksperter .

Baggrund
Dagens humanitære katastrofe i den besatte Gaza-stribe er resultatet af Israels 16 år lange blokade og dens yderligere intensivering og tilbagevendende ødelæggende militære operationer. Siden 2007 har Israel bevaret kontrollen over Gazas luftrum, landegrænser og territorialfarvande, og har stramt begrænset bevægelsen af ​​basale varer og mennesker ind og ud af striben, hvilket har givet næring til en humanitær katastrofe. Israel har tvunget Gazas befolkning til at leve under stadig mere barske forhold, som siden oktober 2023 er blevet forværret med en sådan hastighed og alvorlighed, at hele befolkningen nu står over for en konstrueret hungersnød.

Israels blokade er en form for kollektiv afstraffelse og er en krigsforbrydelse. Det er en af ​​de vigtigste måder, hvorpå Israel opretholder sit system med apartheid mod palæstinensere, hvilket er en forbrydelse mod menneskeheden.

Den 7. oktober 2023 affyrede Hamas og andre væbnede grupper vilkårlige raketter, sendte krigere ind i det sydlige Israel og begik krigsforbrydelser. Ifølge israelske myndigheder blev mindst 1.139 mennesker dræbt, og mere end 200 mennesker, hovedsageligt civile, herunder 33 børn, blev taget som gidsler af Hamas og andre væbnede grupper i Gaza. Pr. 1. december var 113 gidsler holdt af Hamas og andre væbnede grupper i Gaza blevet løsladt.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2024/02/israel-defying-icj-ruling-to-prevent-genocide-by-failing-to-allow-adequate-humanitarian-aid-to-reach-gaza/