lørdag den 12. marts 2022

Overblik: Det er der sket i Ukraine i nat

 

INTERNATIONAL

  • 12/03/2022 KL. 07:42

Overblik: Det er der sket i Ukraine i nat

Beskydningerne er intensiveret vest for Kyiv. Ukraine har nået et »strategisk vendepunkt« siger præsident Volodymyr Zelenskij, der forventer snarligt russisk fremstød mod hovedstaden. Russiske styrker har bortført en ukrainsk borgmester i en besat by.

Zelenskij under en tale fra Kyiv. Foto: Ukrainian Presidential Press Service/via Reuters TV/Handout


På den 17. dag af Ruslands invasion af Ukraine er flere hundredtusind civile fortsat fanget i byer på tværs af landet der modstår kraftig russisk beskydning.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har i sin seneste videotale til befolkningen meddelt med optimisme, at Ukraine har nået et »strategisk vendepunkt« i invasionen.

Han varslede samtidig, at efterretninger tyder på, at de russiske styrker omkring Kyiv forbereder sig på et storstilet angreb på hovedstaden inden for de kommende dage.

»Det er umuligt at sige, hvor mange dage vi stadig har foran os før vi kan befri Ukraine. Men vi kan sige, at vi vil gøre det,« sagde han.

»Vi bevæger os allerede mod vores mål. Vores sejr.«

Her får du overblikket over de seneste udviklinger i Ukraine i nat.

1

Kyiv har været under kraftig beskydning og er det muligvis fortsat her til morgen. Midt på natten til lørdag lød sirener i Ukraines hovedstad, Kyiv. Lyden af kraftig beskydning med granater kan høres, skriver flere indbyggere og journalister på sociale medier.

Satellitbilleder viser, at russiske styrker rykker tættere på Kyiv og ser ud til at skyde med artilleri mod boligområder. Flere kvarterer i Kyiv står i brand, skriver Reuters.

Også i byerne Zjytomyr og Vasylkiv vest for Kyiv har det russiske militær indledt et natligt angreb. Tidligt lørdag morgen er der meldinger om flere eksplosioner i storbyen Dnipro.

Tænketanken Institute for the Study of War skriver i deres seneste rapport lørdag morgen, at det tyder på, at de russiske styrker er ved at regruppere sig omkring Kyiv i forsøget på et større samlet angreb, efter at flere forsøg tidligere på ugen er slået fejl.

2

Borgmesteren i den sydlige by Melitopol, Ivan Fedorov, blev fredag bortført af russiske soldater, som har besat byen, viser optagelser. I en video sent fredag aften bekræfter præsident Volodymyr Zelenskij bortførelsen. Han kalder bortførelsen en ny form for terror og siger, at russernes handlinger vil blive betragtet på samme måde som handlinger fra Islamisk Stats terrorister.

LÆS OGSÅ

Borgmester bortført: Zelenskij lover russerne samme behandling som Islamisk Stats terrorister


3

Ukraine frygter, at nabolandet Belarus kan lancere en invasion af Ukraine lørdag efter et møde i Moskva mellem den russiske præsident, Vladimir Putin, og hans belarusiske kollega, Alexander Lukasjenko. Der var frygt for, at belarusiske soldater allerede fredag aften ville blive sat ind i konflikten, men det skete ikke.

Russiske tropper har brugt Belarus som springbræt til den nordlige invasion af Ukraine, og Ukraine beskyldte fredag Rusland for at skyde mod en belarusisk bosættelse nær grænsen i en såkaldt falsk flag-operation i et forsøg på at trække Belarus med i krigen.

Rusland skal fremover forsyne Belarus med opdateret og højteknologisk militært udstyr, lød det efter et møde mellem Putin og Luykasjenko i Kreml fredag aften.

4

Trods gentagne Ukrainske råb på hjælp fra vesten om bl.a at lukke luftrummet og dermed de dødbringende russiske missil- og luftangreb i Ukraine, så gentog USAs præsident Joe Biden fredag aften, at det er en meget farlig vej at gå ned af.

»Vi vil ikke udkæmpe en krig mod Rusland i Ukraine. En direkte konfrontation mellem Nato og Rusland er tredje verdenskrig, og noget vi skal bestræbe os på at forhindre«, skriver Biden i et tweet fredag aften.

5

Læger Uden Grænser oplyser, at hundredtusindvis af mennesker stadig er spærret inde i havnebyen Mariupol, og at situationen er desperat.

De lokale myndigheder i byen hævder, at mere end 1.500 civile er døde som konsekvens af den konstante russiske beskydning af civil infrastruktur og boligområder i byen, der er omringet fra alle sider. FN opgør det civile dødstal til lige under 600 personer.