søndag den 21. februar 2016

Men hvad er det så, der spøger i Europa i dag?


21. februar er dag 52 i året.
Der er 314 dage tilbage af året.
...
Kommunismen er ikke længere nogen aktiv samfundsmæssig kraft, men hvad er det så, der spøger i Europa i dag?
De sidste 20 års europæiske historie har været præget af helt andre bevægelser, nemlig nationalistiske bevægelser.
Der tegner sig i dag et billede af et Vest- og Centraleuropa, hvor nationalistiske partier har fået en stor andel af stemmerne ved de seneste valg.
Nationalismens fjende i dag er intern eller international
Nu er nationalisme ikke noget nyt fænomen, men har fulgt den nationale bevægelse som en skygge lige siden kampen for udviklingen af nationalstater, der tog sin begyndelse for omkring 200 år siden.
Det er bemærkelsesværdigt, at nutidens nationalisme ganske vist stadig tager sit udgangspunkt i nationalstaten, men fjenden er ikke andre nationalstater. Det, der i de moderne nationalisters optik truer nationen og nationalstaten, er dels interne, dels overnationale fjender.
Fjenden: EU og minoriteterne
De overnationale/internationale fjender er for de nationalistiske partier i Europa overnationale institutioner som EU som begrænser nationalstatens frihed. De interne fjender er indfødte eller indvandrede minoriteter, som så kan variere efter konteksten. I de fleste nationale partier er fjenden muslimske minoriteter, som befrygtes at ville islamisere nationalstaterne. I enkelte lande er det jøderne eller sigøjnerne.
Men de er pudsigt at de samme mennesker som konstant kritisere EU er selv den største hindring for at EU projektet lykkes, med den ene hånd vil de have at EU ingen indflydelse har i den enkelte stat, mens med den anden hånd kritisere at EU ikke løser de udfordringer der er, men de 28 landes ledere bliver holdt i skal af den udbredte nationalisme og tør ikke træffe de solidariske beslutninger der er brug for i EU for at løse udfordringerne.
.
Du ønskes en dejlig solrig søndag.