lørdag den 5. marts 2016

Søvn er en regelmæssigt tilbagevendende tilstand af naturlig hvile.


5. marts er dag 65 i året.
Der er 301 dage tilbage af året.
...
Søvn er en regelmæssigt tilbagevendende tilstand af naturlig hvile, som muliggør restitution af krop og sind, samt hjernens lagring af nyligt indlærte ting.
Søvnprocessen er livsnødvendig for alle pattedyr og fugle. Det er stadig uklart, om andre dyr (fisk, reptiler og insekter) sover. Søvn er en fase af legemets døgnrytme, som er baseret på en ca. 24 timers cyklus. Behov for søvn er meget individuelt. Nogle voksne har brug for 8-9 timers søvn, mens andre kan klare sig med 5-6 timer. Børn har brug for mere søvn end voksne.
Søvnen deles op i forskellige faser, som afløser hinanden: døs, let søvn, slow-wave søvn (dyb søvn) og deltasøvn (dybeste del). Hvis man sover 8 timer i døgnet, består søvnen typisk af 2 timers dyb søvn, 2 timers REM søvn og 4 timers let søvn. Perioderne afløser hinanden i faser på ca. 1½ times varighed. I REM faserne er der voldsom aktivitet i hjernen, og der drømmes mere end i andre faser. Der er to former for søvnkvalitet. Den ene er den subjektive del som er følelsen af at være udhvilet og har haft en god nattesøvn.
Men at sove for lidt eller for meget er ikke godt.
.


Du ønskes en dejlig lørdag.