af Leif Jørn Tullberg den 10. august 2012 kl. 05:55 ·

10. august er dag 223 i året i den gregorianske kalender. Der er 143 dage tilbage af året.
Dagens navn er Laurentius.

 
Skt. Laurentius


Kalkmaleri der forestiller Skt. Laurentius i Överselö Kirke i Sverige
Skt. Laurentius (omkring 230 i Toledo i Spanien10. august 258 i Rom, Italien) er en katolsk helgen. Navnet kommer fra latin Laurentius, den beærede, og navnet Lars er afledt af det; på engelsk hedder han Saint Lawrence, og svenskerne kalder ham St. Lars.
Han var skatmester og en af syv diakoner i Rom. En legende fortæller at han, efter at pave Sixtus II blev henrettet, fordelte kirkens skatter til de fattige. Dette var da imod kejser Valerian 1.s befaling. For dette blev Laurentius langsomt stegt. Han blev begravet på kirkegården Campus Veranus, dog er hans hoved i Vatikanet.
Siden 354 har han været fejret den 10. august. I kunsten afbildes han ofte med en stegerist (dødsmåden) eller en pengepung (det som fremprovokerede henrettelsen). Han er de fattiges, forbrændtes, og brandvæsenets helgen.
I Danmark er Skt. Laurentius skytshelgen for Esbønderup. I Bryndum Kirke ses kalkmalerier af Skt. Laurentius, og kirken er højst sandsynligt viet til denne helgen. På Hammershus på Bornholm findes en afbildning af den rist som Sankt Larentius blev ristet på. I Norge er Nidarholm Kloster og Utstein Kloster viet til Skt. Laurentius. Laurentius var også Firenzes og slægten Medicis skytshelgen.
Navnet Laurentius findes i Danmark, dog har navnet taget "navneforandring" til: Lau, Lars, Laurits, Lasse. Laurentius kan også findes i en pigeudgave, Laurentia. (I Danmark er Laurentia blevet til Laura).
 
 
Thorning går bodsgang
Efter snart et år som statsminister erkender Helle Thorning-Schmidt (S), at hun ikke har gjort det godt nok. Nu skal der fokus på uddannelse i stedet.
"
Ja det er ikke nogen jubel fest, men det bvar vel heller ikke ventet"
"

At vinde med 0,3 % er ikke overbevisende"
"

fredag er ugens bedste dag,
men den er brugt på forhånd,
så er det rart at sidde i baghånd"
"

Solen kan ikke fidee vej i dag, men lad os nu se det er jo tidligt på dagen,
men Solen er sagen.
"

Lykke finder nye veje, den lokale kreds han ikke længere vil eje"

"
-o:)-o:)-o:)

Skt. Laurentius