tirsdag den 18. december 2012

19. december er dag 354 i året. Jule lys får nu en blidere betydning"

19. december er dag 354 i året. Jule lys får nu en blidere betydning"

af Leif Jørn Tullberg den 19. december 2012 kl. 05:53 ·
19. december er dag 354 i året i den gregorianske kalender.
Der er 12 dage tilbage af året.
Nemesius dag. Nemesius blev falsk anklaget for at være røver. Da han kunne bevise sin uskyld blev han anklaget for at være kristen og dødsdømt. Dommeren lod imidlertid også de falske anklagere brænde på bålet.

Henrettelse ved brænding på bål var en dødsstraf praktiseret i middelalderen og efter reformationen. Brænding på bål blev anvendt om straf for forbrydelser som forræderi og kætteri, men er nok mest kendt som straffen for ”hekseri” efter reformationen. I Europa har brænding på bål dog været brugt som henrettelsesmetode længe før middelalderen.
Dødsårsagen afhang af, hvordan offeret blev brændt. Normalt stod det bundet til en pæl på toppen af et bål. Det medførte, at der kunne gå nogle minutter, før ilden blev kraftig nok til at dræbe. Hvis der var tale om et stort bål (fx når flere blev brændt på én gang), indtraf døden som regel som følge af røgforgiftning (carbonmonooxid forgiftning), før ilden nåede til den dømte. Men hvis der var tale om et mindre bål, med mindre røgudvikling og lavere temperatur, kunne den dømte brænde i et par minutter før døden indtraf – enten som følge af hedeslag, eller tab af blodplasma. Det var en meget smertefuld død. Normalt ville bødlen lægge en dynge træ omkring den dømtes fødder og lægge og arrangere mindre bundter af grene og strå på strategiske steder op langs den dømtes krop for at sikre, at vedkommende brændte før døden indtraf. Hvis bødlen gjorde sit arbejde ordentligt, ville ofrets hud brænde i rækkefølgen: lægge, håndled og hænder, torso og underarme, mave, bryst og ansigt, hvorefter døden ville indtræffe. Den dømte kunne dog være heldig at dø af kvælning, mens der stadig "kun" var ild omkring læggene.
Ved nogle brændinger blev et reb lagt om den dømtes hals og ført gennem et ring, så den dømte kunne kvæles samtidig med vedkommende blev brændt. I England blev de dømte senere i nogle tilfælde hængt før de blev brændt. Ved nogle brændinger i de skandinaviske lande og i Tyskland fik ofrene enten bundet en pose med sortkrudt om halsen, eller blev selv bundet til en stige, for derefter at blive smidt på bålet, når ilden havde fået rigtigt fat. Dette blev gjort for at give en hurtigere og mindre smertefuld død.
Jule lys får nu en blidere betydning,
human afstraffelse får ny betydning,
Samt udtrykket der er ild i det får ny betydning”
Onsdag midt i ugen trænger virkelig til Solen”
Måske er der muligheder  i dag onsdag”
Måske er der ikke ventetid i dag”
Nye stole”
Nye aftaler,
Blå bilag kan ikke anerkendes”
Ny start lad os komme i gang i en fart”
Nye ledelses former, ja men hvis det ikke giver kassen, hjælper det ikke at kalde det Madsen”
No no mister husk at din søster altid har ret”
Juletræet er gået ud”
Men tænd lyset nyd gyset”
Tænker på strøm om at været i stødet”
Men energi er en kraft som ikke kan ses men mærkes”
Jule manden kommer med gaver”
Dejligt”jeg pakker gerne ud”
Bare de kan byttes”
Du ønskes en god dag”-o:)-o:)-o:)
Tror du på julemanden?